Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Дан општине Алексинац - подсећање на освајање слободе и ослобођење од Турака

rss

09.06.2013. Радио Алексинац

До пре неколико година Дан општине Алексинац прослављан је 13. октобра, а од 2004. године прославља се 5. јуна.

Дан општине Алексинац - подсећање на освајање слободе и ослобођење од Турака

Овај дан је изузетно важан за историју Алексинца јер је тога дана 1833. године у Крагујевцу, тадашњој престоници Србије, кнез Милош Обреновић донео указ о приспајању шест нахија, међу којима је био и Алексинац, ослобођеној Србији, каже професор историје Зоран Стевановић, један од чланова комисије која је те 2004. године донела одлуку о промени обележавања Дана општине.

- То је био крај ропства које је, нажалост, у овим крајевима започело још у 15. веку, давне 1427. године, када су Турци ове крајеве освојили и у увели их у свој управни систем, а трајало је до 1833. године. Тачно је да су Турци истерани у децембру 1832. године, али сваки рат се завршава дипломатијом, па онда неке територије буду признате, а неке непризнате. Коначно је оно што се стави на папир и почне да се спроводи у живот, а то је почело да се спроводи у живот од 5. јуна 1833. године.

Професор Стевановић је додао и да је ове године Дан општине Алексинац, без обзира на тешку финансијску ситуацију, обележило више значајних догађаја, а од посебне важности је, сматра он, то што је општина, уз подршку Центра за културу и осталих јавних предузећа, успела да на сцену постави представу „Ој, Србијо, нигде лада нема“, која је обележила централни дан прославе.

video...

Коментара: 0


# историја Зоран Стевановић Милош Обреновић дан општине
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима