Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dan opštine Aleksinac - podsećanje na osvajanje slobode i oslobođenje od Turaka

rss

09.06.2013. Radio Aleksinac

Do pre nekoliko godina Dan opštine Aleksinac proslavljan je 13. oktobra, a od 2004. godine proslavlja se 5. juna.

Dan opštine Aleksinac - podsećanje na osvajanje slobode i oslobođenje od Turaka

Ovaj dan je izuzetno važan za istoriju Aleksinca jer je toga dana 1833. godine u Kragujevcu, tadašnjoj prestonici Srbije, knez Miloš Obrenović doneo ukaz o prispajanju šest nahija, među kojima je bio i Aleksinac, oslobođenoj Srbiji, kaže profesor istorije Zoran Stevanović, jedan od članova komisije koja je te 2004. godine donela odluku o promeni obeležavanja Dana opštine.

- To je bio kraj ropstva koje je, nažalost, u ovim krajevima započelo još u 15. veku, davne 1427. godine, kada su Turci ove krajeve osvojili i u uveli ih u svoj upravni sistem, a trajalo je do 1833. godine. Tačno je da su Turci isterani u decembru 1832. godine, ali svaki rat se završava diplomatijom, pa onda neke teritorije budu priznate, a neke nepriznate. Konačno je ono što se stavi na papir i počne da se sprovodi u život, a to je počelo da se sprovodi u život od 5. juna 1833. godine.

Profesor Stevanović je dodao i da je ove godine Dan opštine Aleksinac, bez obzira na tešku finansijsku situaciju, obeležilo više značajnih događaja, a od posebne važnosti je, smatra on, to što je opština, uz podršku Centra za kulturu i ostalih javnih preduzeća, uspela da na scenu postavi predstavu „Oj, Srbijo, nigde lada nema“, koja je obeležila centralni dan proslave.

video...

Komentara: 0


# istorija Zoran Stevanović Miloš Obrenović dan opštine
@ 

[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}