Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Првоокривљени за убиство породице Ђокић – урачунљив

rss

12.01.2022. Данас

Горан Џ, првоокривљени за брутално убиство Горана (57), Гордане (56) и Лидије Ђокић (25), из Алексинца, које се догодило у ноћи између 26. и 27. септембра у атару алексиначког села Моравац, био је урачунљив у време извршења овог дела, потврдили су Данасу добро обавештени извори.

Место злочина / Фото: Телеграф

Психијатријско вештачење, које је спроведено у Специјалној затворској болници у Београду, показало је да код Горана Џ. не постоји душевно обољење, а ни привремени душевни поремећај који је утицао на његову способност да управља својим поступцима у време извршења кривичног дела.

Он се током истраге повремено понашао неурачунљиво, наизменично се смејући и плачући, те мењајући исказе о догађају.

Нишко ВЈТ је за извршење или учествовање у извршењу тешког убиства трочлане породице Ђокић осумњичило Горана Џ, из Моравца, његове синове М.Џ. и С. Џ, и браћу К.М. и А.М, такође из Моравца, а сва петорица налазе се у притвору.

Кривични законик прописује да особама које су “са умишљајем лишиле живота више лица” прети казна затвора од најмање десет година или доживотни затвор.

„Психијатријски налаз је кључан због одлуке о законској санкцији. Дакле, искључена је могућност да му се изрекне мера безбедности обавезног чувања и лечења у психијатријској установи, на шта би имао право уколико је неурачунљив. Сада постоји могућност да му се изрекне затворска казна од десет година до доживотног затвора“, објашњава извор близак истрази.

Адвокат Младен Магдаленић казао је јуче да је вештачење мобилних телефона његових брањеника, браће А.М. и К.М, показало да они нису имали комуникацију са првоокривљеним Гораном Џ.

Он је прецизирао да је вештачење телефона показало да су они били на другом месту, и телефонирали или слали поруке.

Према незваничним информацијама, Горан Џ. је негирао да је учествовао у злочину, оптужујући ову браћу да су испланирали убиство, да је један од њих убио Ђокиће док му је други помагао, а да су њега претњама натерали да жртве типује и заустави њихов аутомобил, за шта су му дали 10.000 евра.

За сада су, по незваничним изворима, прикупљени докази који само Горана Џ. доводе у непосредну везу са убиством, а међу којима су пиштољ којим су Ђокићи убијени и који је био сакривен у кући његове супруге, трагови његове ДНК на украденом новцу и врећи, као и снимци камера који његово кретање доводе у везу са местом злочина.

Један од сведока, металостругар, казао је да је Горан Џ. од њега тражио да му направи пригушивач за пиштољ, што је он и учинио, мислећи да му ради део за пољопривредну машину.

Десет колега браће С.Џ. и М. Џ. потврдили су пред тужилаштвом да су они у ноћи убиства били на радним местима, један у бази у копненој зони безбедности, а други у ватрогасној јединици.

Мајка, супруга и девојка браће К.М. и А.М. сведочиле су да ни они критичне ноћи нису били на месту убиства, позивајући се на снимке наџорних камера на кући, где је био један од њих, или снимке камера на путу Ниш- Алексинац, на којем се налазио други.

Браћа С. Џ. и М. Џ, као и браћа К. М. и А. М. притворени су након исказа првоокривљеног Горана Џ, који их је довео у везу са убиством, да би касније делимично променио исказ, те казао да његови синови С.Џ. и М. Џ. ни на који начин нису умешани у ово кривично дело.

Извори блиски истрази казали су, такође, да је мотив за троструко убиство највероватније користољубље.

У воћњаку сина Горана Џ. пронађено је 43.000 евра који су наводно украдени из возила Горана Ђокића, у којем су били уграђени сефови.

Горан Џ. је наводно знао за сефове јер је повремено прао то возило. Ђокићи су, иначе, били власници мењачнице у Алексинцу.

Тела Горана и Гордане Ђокић, као и њихове ћерке Лидије, пронађена су 2. октобра у атару Моравца, након што су спаљена и закопана, а њихов, такође спаљени “фолксваген пасат“ пронађен је десетак километара даље, у селу Тешица.

Из нишког Завода за судску медицину је саопштено да су сви убијени из ватреног оружја, а потом спаљени.

Извор


# Моравац суд убиство аутомобил породица Ђокић Горан Џонић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима