Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Prvookrivljeni za ubistvo porodice Đokić – uračunljiv

rss

12.01.2022. Danas

Goran Dž, prvookrivljeni za brutalno ubistvo Gorana (57), Gordane (56) i Lidije Đokić (25), iz Aleksinca, koje se dogodilo u noći između 26. i 27. septembra u ataru aleksinačkog sela Moravac, bio je uračunljiv u vreme izvršenja ovog dela, potvrdili su Danasu dobro obavešteni izvori.

Mesto zločina / Foto: Telegraf

Psihijatrijsko veštačenje, koje je sprovedeno u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu, pokazalo je da kod Gorana Dž. ne postoji duševno oboljenje, a ni privremeni duševni poremećaj koji je uticao na njegovu sposobnost da upravlja svojim postupcima u vreme izvršenja krivičnog dela.

On se tokom istrage povremeno ponašao neuračunljivo, naizmenično se smejući i plačući, te menjajući iskaze o događaju.

Niško VJT je za izvršenje ili učestvovanje u izvršenju teškog ubistva tročlane porodice Đokić osumnjičilo Gorana Dž, iz Moravca, njegove sinove M.Dž. i S. Dž, i braću K.M. i A.M, takođe iz Moravca, a sva petorica nalaze se u pritvoru.

Krivični zakonik propisuje da osobama koje su “sa umišljajem lišile života više lica” preti kazna zatvora od najmanje deset godina ili doživotni zatvor.

„Psihijatrijski nalaz je ključan zbog odluke o zakonskoj sankciji. Dakle, isključena je mogućnost da mu se izrekne mera bezbednosti obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi, na šta bi imao pravo ukoliko je neuračunljiv. Sada postoji mogućnost da mu se izrekne zatvorska kazna od deset godina do doživotnog zatvora“, objašnjava izvor blizak istrazi.

Advokat Mladen Magdalenić kazao je juče da je veštačenje mobilnih telefona njegovih branjenika, braće A.M. i K.M, pokazalo da oni nisu imali komunikaciju sa prvookrivljenim Goranom Dž.

On je precizirao da je veštačenje telefona pokazalo da su oni bili na drugom mestu, i telefonirali ili slali poruke.

Prema nezvaničnim informacijama, Goran Dž. je negirao da je učestvovao u zločinu, optužujući ovu braću da su isplanirali ubistvo, da je jedan od njih ubio Đokiće dok mu je drugi pomagao, a da su njega pretnjama naterali da žrtve tipuje i zaustavi njihov automobil, za šta su mu dali 10.000 evra.

Za sada su, po nezvaničnim izvorima, prikupljeni dokazi koji samo Gorana Dž. dovode u neposrednu vezu sa ubistvom, a među kojima su pištolj kojim su Đokići ubijeni i koji je bio sakriven u kući njegove supruge, tragovi njegove DNK na ukradenom novcu i vreći, kao i snimci kamera koji njegovo kretanje dovode u vezu sa mestom zločina.

Jedan od svedoka, metalostrugar, kazao je da je Goran Dž. od njega tražio da mu napravi prigušivač za pištolj, što je on i učinio, misleći da mu radi deo za poljoprivrednu mašinu.

Deset kolega braće S.Dž. i M. Dž. potvrdili su pred tužilaštvom da su oni u noći ubistva bili na radnim mestima, jedan u bazi u kopnenoj zoni bezbednosti, a drugi u vatrogasnoj jedinici.

Majka, supruga i devojka braće K.M. i A.M. svedočile su da ni oni kritične noći nisu bili na mestu ubistva, pozivajući se na snimke nadžornih kamera na kući, gde je bio jedan od njih, ili snimke kamera na putu Niš- Aleksinac, na kojem se nalazio drugi.

Braća S. Dž. i M. Dž, kao i braća K. M. i A. M. pritvoreni su nakon iskaza prvookrivljenog Gorana Dž, koji ih je doveo u vezu sa ubistvom, da bi kasnije delimično promenio iskaz, te kazao da njegovi sinovi S.Dž. i M. Dž. ni na koji način nisu umešani u ovo krivično delo.

Izvori bliski istrazi kazali su, takođe, da je motiv za trostruko ubistvo najverovatnije koristoljublje.

U voćnjaku sina Gorana Dž. pronađeno je 43.000 evra koji su navodno ukradeni iz vozila Gorana Đokića, u kojem su bili ugrađeni sefovi.

Goran Dž. je navodno znao za sefove jer je povremeno prao to vozilo. Đokići su, inače, bili vlasnici menjačnice u Aleksincu.

Tela Gorana i Gordane Đokić, kao i njihove ćerke Lidije, pronađena su 2. oktobra u ataru Moravca, nakon što su spaljena i zakopana, a njihov, takođe spaljeni “folksvagen pasat“ pronađen je desetak kilometara dalje, u selu Tešica.

Iz niškog Zavoda za sudsku medicinu je saopšteno da su svi ubijeni iz vatrenog oružja, a potom spaljeni.

Izvor


# Moravac sud ubistvo automobil porodica Đokić Goran Džonić
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima