Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Адаптиран Дом у Кулини

rss

15.12.2011. Драгана Сотировски, РТС

У "Дому за смештај одраслих лица" у Кулини реновирани мушки павиљон и део за смештај тинејџера и најтежих непокретних корисника. У току је измештање млађих од 18 година у сличне установе и хранитељске породице.

Адаптиран Дом у Кулини

У адаптацију "Дома за смештај одраслих лица" у Кулини код Алексинца држава је ове године уложила 43 милиона динара. Потпуно су реновирани мушки павиљон и део Дома за смештај тинејџера и најтежих непокретних корисника. У току је и измештање млађих од 18 година у сличне установе и хранитељске породице широм Србије, које би требало да буде завршено до краја наредне године.

Први пут после много година једна биолошка породица дошла је у Кулину по своје дете. Место за столом четрнаестогодишњакиње која је од рођења била у Дому данас је упражњено. И њени другови се спремају за одлазак, иако су им услови за живот сада много бољи него раније.

"Свакодневно радимо и бринемо о посебном режиму, од њиховог устајања, доручка, ручка, вечере до ужине", рекла је Снежана Дикић, радни терапеут у Дому.

Ове године 46 малишана је отишло из Кулине, па ће уместо 80, у реновираном мушком павиљону боравити дупло мање корисника. Сада имају нови намештај, тоалете, ПВЦ столарију и видео надзор.

"Резултати Невладиних организација које нас посећују, као и извештаји инспекцијксих надзора који је стално овде, даје нам право да верујемо да смо заиста побољшали квалитет услуге", рекао је Горан Петковић, Вршилац дужности директора "Дома" у Кулини.

Боравећи у посебној заједници, издвојеној од домских павиљона поједини корисници, иако са психофизичким сметњама, успели су да науче да брину о себи. То ће им свакако олакшати боравак код хранитеља.

Сузана Пауновић, помоћник министра за рад и социјалну политику каже да је идеја да се корисници из Кулине активно укључе у рад и живот заједнице, посебно да учествују у образовању.

"Онима који остају овде треба обезбедити, што боље услове и квалитетнију негу", указује Пауновићева.

Пошто се број корисника смањује, а нових пријема нема, у Кулини верују да ће брига о онима који остају овде бити још боља. Живот 300 станара Дома, наредних година надгледаће 230 запослених.

 


# Горан Петковић дом Кулина Сузана Пауновић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима