Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Adaptiran Dom u Kulini

rss

15.12.2011. Dragana Sotirovski, RTS

U "Domu za smeštaj odraslih lica" u Kulini renovirani muški paviljon i deo za smeštaj tinejdžera i najtežih nepokretnih korisnika. U toku je izmeštanje mlađih od 18 godina u slične ustanove i hraniteljske porodice.

Adaptiran Dom u Kulini

U adaptaciju "Doma za smeštaj odraslih lica" u Kulini kod Aleksinca država je ove godine uložila 43 miliona dinara. Potpuno su renovirani muški paviljon i deo Doma za smeštaj tinejdžera i najtežih nepokretnih korisnika. U toku je i izmeštanje mlađih od 18 godina u slične ustanove i hraniteljske porodice širom Srbije, koje bi trebalo da bude završeno do kraja naredne godine.

Prvi put posle mnogo godina jedna biološka porodica došla je u Kulinu po svoje dete. Mesto za stolom četrnaestogodišnjakinje koja je od rođenja bila u Domu danas je upražnjeno. I njeni drugovi se spremaju za odlazak, iako su im uslovi za život sada mnogo bolji nego ranije.

"Svakodnevno radimo i brinemo o posebnom režimu, od njihovog ustajanja, doručka, ručka, večere do užine", rekla je Snežana Dikić, radni terapeut u Domu.

Ove godine 46 mališana je otišlo iz Kuline, pa će umesto 80, u renoviranom muškom paviljonu boraviti duplo manje korisnika. Sada imaju novi nameštaj, toalete, PVC stolariju i video nadzor.

"Rezultati Nevladinih organizacija koje nas posećuju, kao i izveštaji inspekcijksih nadzora koji je stalno ovde, daje nam pravo da verujemo da smo zaista poboljšali kvalitet usluge", rekao je Goran Petković, Vršilac dužnosti direktora "Doma" u Kulini.

Boraveći u posebnoj zajednici, izdvojenoj od domskih paviljona pojedini korisnici, iako sa psihofizičkim smetnjama, uspeli su da nauče da brinu o sebi. To će im svakako olakšati boravak kod hranitelja.

Suzana Paunović, pomoćnik ministra za rad i socijalnu politiku kaže da je ideja da se korisnici iz Kuline aktivno uključe u rad i život zajednice, posebno da učestvuju u obrazovanju.

"Onima koji ostaju ovde treba obezbediti, što bolje uslove i kvalitetniju negu", ukazuje Paunovićeva.

Pošto se broj korisnika smanjuje, a novih prijema nema, u Kulini veruju da će briga o onima koji ostaju ovde biti još bolja. Život 300 stanara Doma, narednih godina nadgledaće 230 zaposlenih.

 


# Goran Petković dom Kulina Suzana Paunović
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima