Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Namirnice koje jačaju imuni sistem

rss

07.03.2020.

Mnogo je bolje sprečiti nego lečiti, ojačajte imuni sistem na vreme i zaštitite se od svih vrsta virusa.

Namirnice koje jačaju imuni sistem

Kada se prehlade, mnogi se okreću vitaminu C. Razlog je u tome što ovaj vitamin jača imuni sistem. Smatra se da vitamin C povećava proizvodnju belih krvnih zrnaca (leukocita). Ova vrsta krvnih zrnaca ima ključnu ulogu u borbi protiv svake vrste infekcije.Veoma je važno da redovno unosite vitamin C kako bi vaš imunitet uvek bio jak, zato redovno jedite sledeće namirnice...

Citrusno voće

U popularno citrusno voće spadaju:


•    grejpfrut
•    pomorandže
•    mandarine
•    limun
•    limeta
•    klementine

Pošto ljudski organizam ne proizvodi niti skladišti vitamin C, potrebno je da ga svakodnevno unosimo da bismo očuvali zdravlje. Skoro sve vrste citrusnog voća imaju visok sadržaj vitamina C. Kada je pred vama tako veliki izbor, onda je lako dodati ili iscediti ovaj vitamin u svako jelo.

Crvene paprike

Ako ste mislili da citrusno voće sadrži najviše vitamina C u poređenju sa svim drugim vrstama voća i povrća, razmislite još jednom. Gram na gram, crvene paprike sadrže dvostruko više vitamina C nego što ga ima u citrusnom voću. Pored toga, one su i bogat izvor beta karotena. Osim što jača imuni sistem, vitamin C održava i zdravlje kože. Beta karoten čuva zdravlje očiju i kože.

Brokoli

Brokoli je prepun vitamina i minerala. Krcat je vitaminima A, C i E, kao i brojnim drugim antioksidantima i vlaknima, pa zato brokoli spada u najzdravije povrće koje možete da stavite na sto. Ako želite da sačuvate ovu moć netaknutom, ključno je da brokoli kuvate što je moguće manje – ili, još bolje, da ga ne kuvate uopšte.

Beli luk

Belog luka ima u skoro svim kuhinjama sveta. Hrani daje malo živahnosti, a obavezan je za očuvanje zdravlja. I rane civilizacije su prepoznale njegovu vrednost u borbi protiv infekcija. Prema američkom Nacionalnom centru za komplementarno i integrativno zdravlje, beli luk može da pomogne kod snižavanja krvnog pritiska i usporavanja procesa otvrdnjavanja arterija. Dejstvo belog luka na jačanje imunog sistema, po svemu sudeći, potiče od jake koncentracije jedinjenja koja sadrže sumpor, kao što je alicin.

Kivi

Kao i papaja, kivi je prirodno pun esencijalnih nutrijenata, uključujući folat (vitamin B9), kalijum i vitamine K i C. Vitamin C pomaže belim krvnim zrncima u borbi protiv infekcije, a duge hranljive materije u kiviju održavaju normalno funkcionisanje ostalih delova organizma.

Spanać

Spanać na ovaj spisak nije dospeo samo zato što je bogat vitaminom C. On je krcat i brojnim antioksidantima i beta karotenom, što može da poveća sposobnost imunog sistema u borbi protiv infekcija. Slično brokoliju, spanać je najzdraviji kada se kuva što je moguće manje, jer tako zadržava hranljive materije. Međutim, kratko kuvanje poboljšava njegov sadržaj vitamina A i omogućava drugim hranljivim materijama da se oslobode iz oksalne kiseline.

Više načina za sprečavanje gripa

Raznovrsnost je ključ pravilne ishrane. Konzumiranje samo jedne od ovih namirnica neće biti dovoljno da vam pomogne u borbi protiv gripa, čak i kada je jedete stalno. Obratite pažnju na veličinu porcija i preporučeni dnevni unos, kako ne biste uzimali previše jednog, a premalo drugih vitamina.

Pravilna ishrana je odličan početak, a postoje i druge stvari koje možete da uradite da biste zaštitili sebe i svoju porodicu od gripa, prehlade i drugih bolesti. Počnite sa ovim osnovama prevencije gripa, a zatim pročitajte ovih sedam saveta za zaštitu vašeg doma od gripa. Možda je najvažnije da se obavestite o vakcinaciji protiv gripa i da odlučite da li je ona dobra za vas.

Komentara: 0


# ishrana namirnice imunitet
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima