Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Проблем радијације: Ко је кривац?

rss

16.04.2007. Александар Гвозден

Инспекција за екологију поднела је кривичну пријаву против предузећа Гули Гули из Севојна због промета радиоактивног отпада.

Проблем радијације: Ко је кривац?

Инспекција је донела решење којим је фирми наложено да одмах престане са откупом и прометом секундарних сировина јер је утврђено да је у вагону натовареном отпадним гвожђем из тог предузећа четири до пет пута повећана радиоактивност пошто садржи елеменат торијум.

Наравно, увек је онај ко је ухваћен кривац за све. Мене интересује када ће се напокон открити одакле, уствари, оволики радиоактивни материјал у Србији?

Ако неко од нас буде директно озрачен хоће ли и њега ухапсити и казнити? Или су можда криви цигани који скупљају ове материјале по ливадама и шумама?

У Србији имамо изузетно прљаву индустрију. Загађење у Панчеву се утркује са загађењем у Београду. Бензен у ваздуху ће ускоро бити параметар временске прогнозе, важнији од влажности и ваздушног притиска. Железара поново ради, али и трује увелико.

Зашто баш цинкара у Алексинцу? Да ли задовољава еколошке стандарде Европске уније или задовољава само новчанике наших политичара?

Када се сабере ово загађење плус ослабљени озонски омотач изнад овог дела европе плус радијација онда вас питам: ДОКЛЕ?

По свему судећи Влада је немоћна за све, па и за екологију. Када ћемо већ једном видети и конкретну одговорност? Мислим да су, нажалост, ове речи узалуд писане...


види:
Radioaktivno gvožđe bez porekla
Odakle radioaktivni otpad u Aleksincu?
Tragom za poreklom radijacije...
Rekorderi u malignim oboljenjima
Gde je završio nuklearni otpad?
http://www.kurir-info.co.yu/arhiva/2007/mart/24/V-09-24032007.shtml
Prijava za radioaktivni otpad
...

Коментара: 6


# Александар Гвозден радијација радиоактивни отпад
@agvozden @ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Zoran 17.04.2007.
  Онај клипан, Тхе Цлинтон, је писао да је бацио на нас око 13000 (тринаестхиљада) тона радиоактивног материјала. Ако ниси знао, сада знаш, па можеш да се жалиш Управи водовода, јер у Хаг неће да иде.
  А намерно је затровао овај народ.

 • (+0) (-0)

  agvozden 17.04.2007.
  Не би било лоше да наведеш извор те информације, као и распоред бацања таквих бомби по србији. Да баратамо барем неком врсто чињеница. Имам сазнања да је највећи део тих бомби завршио на подручју метохије. Мене интересује конкретан податак о раијацији о Србији, зашто се то заташкава, као и да ли је било увоза радиоактивног отпада у прошлом веку. Клинтона можемо само да мрзимо, али ове што су нам на дохват руке... шта ћемо са њима? Изгеда да су и они недодирљиви?! Кажу да је правда спора, али достижна. Ја не бих да чекам, с тога и покрећем овакве теме. Хоћу, бре, да знам у каквој средини ми деца живе и где да идем!

 • (+0) (-0)

  Zoran 18.04.2007.
  Не мрзим Тхе Цлипана, само пишем ко су кривци за загађење. А одговорности у ЈАВНИМ КУЋАМА нема, нити ће је бити. Остаје нам могућност, да се жалимо Управи вдовода, или бежимо, јер су Срби овде осуђени на истребљење, као Индијанци у Америци. О унижтавању из ваздуха на http://www.jak.org.yu/nato/ratizvazduha.htm

 • (+0) (-0)

  agvozden 18.04.2007.
  Споран је овај твој извор јер наводи само описне податке или оне који су опште познати.
  Међутим, нигде не постоји ни тачан број жртава - шта значи хиљаде?
  Да ли игде постоји податак шта је где бачено? Не интересују ме приче него подаци!
  Сви се баве теоријама, где су чињенице и докази. Емпирија, бато!

 • (+0) (-0)

  Zoran 19.04.2007.
  Докази: Свуда око нас...Hteli smo da proverimo u kakvim uslovima boravimo, dok letimo na obali jezera Pavlovci. Onda smo nasli puno maslacka, koji je srastao stablom. Kontrola jonizujuceg zracenja pokazuje veliki broj. Da nije neki Cernobilj? Jel zna neko nesto? Mi cemo da izbegavamo to pdrucje.

 • (+0) (-0)

  agvozden 25.07.2008.
  http://www.b92.net/info/emisije/jutopija.php?yyyy=2001&mm=10&nav_id=61966


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима