Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Помор риба код Сокобање

rss

23.08.2007.

Сумња се да је до тровања дошло због испуштања у реку фекалних и отпадних вода из сокобањског колектора

Јуче ујутру, око 7, 30 часова, мештани два сокобањска села Врбовац и Трубаревац и бројни спортски риболовци пријавили су велико тровање риба у Моравици (сокобањској), на делу реке између Сокобање и Бованског језера. Само два сата касније, на месту где се Моравица улива у језеро, стигли су председник општине Алексинац Ненад Станковић, председник Риболовног подручја „Јужна Морава 2”, Никола Кумановић, инспектори заштите животне средине из Ниша и представници Завода за здравствену заштиту из Зајечара.

– Констатовали смо да је до помора дошло на осам километара низводно од Сокобање, а на више места у плићаку плута огромна количине угинулих риба. До сада смо само са два места извадили по 100, односно укупно око 200 килограма угинулих риба, а у току је преглед дна реке, где леже такође угинуле рибе и где их је много више него на површини Моравице – рекао нам је Никола Кумановић.

Помор риба догодио се на дужини од око два километра речног тока, речено нам је након комисијског обиласка терена. Узводно од првог места где је примећена већа количина угинулих риба, животиње су живе и вода је чиста. А недалеко од тог првог места где је примећен помор риба, речено нам је, налази се велики испуст сокобањског градског колектора отпадних вода. Није далеко одатле ни градска депонија, што наводи на сумњу да је до угинућа дошло због испуштања загађених и вероватно отровних материја у реку.

– Покушавамо да спречимо еколошку катастрофу, јер се ради о помору ретких, аутохтоних врста риба. Исто тако, само неколико километара низводно одавде налази се велико Бованско језеро, богато рибом, а у које се улива Моравица (сокобањска) – објашњава Кумановић.

Председник општине Алексинац Ненад Станковић, каже за „Политику” да су инспекцијски органи ове општине, после обиласка терена, ангажовали референтне установе из Крушевца, чији су стручњаци одмах реаговали и стигли на обале Моравице, где ће започети утврђивање узрока најновијег помора рибе.

(Тома Тодоровић, Политика)


Дуж осам километара угушена риба

У реци Моравици, на делу водотока од сокобањског колектора отпадних вода до ушћа у Бованско језеро, прекјуче поподне догодио се нови помор рибе чији је узрочник још увек непознат. Према првим подацима, снабдевање Алексинца пијаћом водом, која се узима из Бовна, тренутно није угрожено, али се сирова вода у вештачкој акумулацији непрекидно контролише.

Управник риболовног подручја „Јужна Морава 2“ из Ниша Никола Кумановић каже да је помор великих размера и да је уништен рибљи фонд на деоници реке дугој осам километара!

- Помор је примећен на месту на којем се у Моравицу уливају фекалне воде из сокобањског колектора. Изнад колектора нема помора. Уништено је доста рибљих врста, а има и угинулих примерака од килограм и по. Угинула риба плута по површини реке, али је много више има по дну. До сада смо извукли преко 200 килограма мртве рибе, али је то далеко од укупне количине. Штета је огромна јер на тржишту нема рибље млађи ових врста. Да би се обновиле мораћемо да сачекамо да се то деси природним путем - каже Кумановић .

Други помор за месец дана!

Кумановић истиче да је ово други помор рибе у Моравици у последњих месец дана.

- Пре месец дана догодио се мањи помор у Моравици, низводно од хотела „Здрављак“, али је тада страдало свега двадесетак килограма рибе. Сада се ради о далеко већој количини и када се открије узрочник, тражићемо одштету - додаје Кумановић.

Инспекције из целог региона сјатиле су се на место најновијег еколошког инцидента. Узорке воде узео је Институт за заштиту здравља из Зајечара, а на лице места изашла је републичка инспекција за заштуижиту животне средине и ветеринарска инспекција, као и еколошка инспекција из Сокобање.

Председник општине Алексинац Ненад Станковић каже да се још увек не зна шта је изазвало угинуће рибе, али да је чињеница да се највећи део фекалне канализације из Сокобање улива неконтролисано у Моравицу, мимо постојеће фабрике за пречишћавање отпадних вода.

- Општина Алексинац је затражила од Хигијенског завода у Крушевцу ванредну анализу воде из Моравице - казао је Станковић. Председник општине Сокобања Милиша Динић објашњава да је према првим налазима стручних служби у води Моравице измерена три пута мања количина кисеоника.

Водоснабдевање Алексинца стабилно

Вода из Моравице је узета на анализу, а вода из Бовна, из којег се ова варош снабдева пијаћом водом, појачано се контролише на неколико пунктова.

- Водоснабдевање је редовно. Алексинац добија уобичајених 150 литара у секунди и за сада грађани немају разлога за забринутост. Количина воде у Бовну је огромна, тако да доток из Моравице, чији ниво додатно смањен због суше, не угрожава квалитет сирове воде у језеру, каже председник општине Алексинац Ненад Станковић.

Сакупљена угинула риба јуче је уништена на депонији у Сокобањи.

(Бранко Јаначковић, Блиц)


JAКO OРГAНСКO ЗAГAЂEЊE У МOРAВИЦИ

Рeзултaти првих aнaлизa вoдe из рeкe Мoрaвицe, у кojoj je дoшлo дo пoмoрa рибe, пoкaзуjу дa пoстojи jaкo oргaнскo зaгaђeњe.

Прeмa нaлaзимa крушeвaчкoг Зaвoдa зa jaвнo здрaвљe, кojи je jучe нa зaхтeв Oпштинe Aлeксинaц узoркoвao вoду нa три мeстa, у сaмoj рeци пoвeћaнe су кoнцeнтрaциje aмoниjaкa и нитритa стo путa изнaд дoзвoљeнe грaницe.

Вoдa у Бoвaнскoм jeзeру, oдaклe сe Aлeксинaц снaбдeвa пиjaћoм вoдoм, ниje зaгaђeнa.


Коментара: 8


# председник општине Јужна Морава општина Бованско језеро Никола Кумановић Моравица Сокобања Ненад Станковић
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Zoran 23.08.2007.
  Вероватан узрок помора рибе је неколико неповољних фактора у исто време.
  1. Низак водостај, мала количина воде.
  2. Мала брзина тока и слаба аерација, јер нема жуборења.
  3. Висока температура воде омета већу апсорпцију, па је растворени проценат кисеоника низак и критичан.
  4. Време годишњих одмора се често користи за периодичне ремонте у индустрији, прање, бацање отпада и отпадних материја.
  По ударном дејству, вероватно није узрок тровање, него гушење. Тако јако дејство, је нај вероватније од ЦИЈАНИДА. Треба узводно тражити неки погон ГАЛВАНИЗАЦИЈЕ, јер је скоро сигурно узрок помора. Сем ударног, скоро тренутног дејства, везани су ТЕШКИ МЕТАЛИ, па је дугорочно угрожено и цело Бованско језеро. Треба велика храброст и одлучност у тексту горе наведених, да ураде свој посао за који су плаћени. Ко сме, да уради тачну анализу воде у објави резултате? Колико се већ дуго народ трује? За 200 евра ће све да се ѕаташка и заборави...

 • (+0) (-0)

  Zoran 23.08.2007.
  Главни осумњичени су погони ГАЛВАНИЗАЦИЈЕ.
  Можда у Житковцу онај погон рециклаже отпада, ако је узводно од језера? ЦИЈАНИДИ се користе за издвајање и пречишћавање метала, а према фотографији ОТПАДА у Житковцу има основа за сумњу. Велики вентилациони димњак и енергетски проводници указују на погон већег капацитета и могућности стварања веће количине ЦИЈАНИДНОГ отпада.

 • (+0) (-0)

  Dishi68 23.08.2007.
  Ovaj pomor je uzvodno tako da otpad nema nikakve veze sa pomorom ribe,a još veći fazon je što je sokobanja imala postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

 • (+0) (-0)

  Boban 30god 23.08.2007.
  U poslednje dve nedelje povecan je broj pacijenata sa stomacnim tegobama u opstini Aleksinac, da li je uzrok voda za pice u ovom trenutku je nemoguce dokazati ali razlog za sumnju postoji nakon ovakvih dogadjaja.

 • (+0) (-0)

  Dishi68 24.08.2007.
  Ili nedovoljna higijena.

 • (+0) (-0)

  agvozden 31.08.2007.
  Republička vodoprivredna inspekcija Nišavskog okruga podneće prijavu za privredni prestup protiv Javno-komunalnog preduzeća „Napredak“ iz Sokobanje zbog ispuštanja neprečišćenih otpadnih voda u reku Moravicu, što je 21. avgusta izazvalo veliki pomor ribe u toj reci.


  Nizak vodostaj Moravice umnogome je doprineo da do akcidenta dođe. U Vodoprivrednoj inspekciji kažu da je zbog visokih spoljnih temperatura i niskog vodostaja povišena i temperatura vode u rekama i da je situacija „dramatična“. Primera radi, u Toplici je preksinoć uveče izmerena temperature vode od 21 stepen, što je previše za reku u planinskom području.

  "Kompletni rezultati analize uzoraka vode uzetih iz Moravce još nisu stigli, ali smo dobili preliminarne nalaze koji potvrđuju da su ribe uginule usled ispuštanja neprerađenih otpadnih voda iz kanalizacije. U komunalnom preduzeću „Napredak“ iz Sokobanje su priznali da su odgovorni za incident i pristali su da nadoknade ribolovačkom udruženju štetu nastalu pomorom.

 • (+0) (-0)

  Aleksandar Antonijević 02.12.2009.
  Pokret zelenih "Breza" godinama upozorava na veliku učestalost ovakvog bahatog ponašanja. Dokaz tome je borba Pokreta za očuvanje jezera "Gruža", čijom vodom se snabdeva Kragujevac, a preko kojeg (mosta na jezeru) pređu hiljade vozila dnevno. Neka od tih vozila prevoze i opasne materije, a dok druga ispuštaju izduvne gasove i ulje koje građani Kragujevca piju.
  Srbijo probudi se jer te truju!

 • (+0) (-0)

  neprijatnoiskren 03.12.2009.
  To sa trovanjem zbog ispuštanja fekalnih otpadnih voda je već otrcana fraza, da je tako u rekama nebi bilo živog sveta. Zaboravlja se da svi potencijalni zagađivači MORAJU da svoje otpadne vode (koje sadrže teške metale i dr.) prečiste i svedu na kvalitet fekalnih otpadnih voda. Niko se ne seti da obavi kontrolu kod onih koji rade sa metalima, perionicama automobila, preradom kože, drveta, tekstila i dr - sve su to potencijalni zagađivači. Sa ovim problemom se susrećemo povremeno na svim rekama, naročito na jugu, Toplica, Svrljiški Zimok - 2 puta za nepunu godinu i ... ništa. Jedino su u Knjaževcu nešto uspeli da postignu. Nebi bilo loše da ih čujemo kako.


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима