Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Одборници о ребалансу буџета, расподели додатних средстава и стратегији јавног здравља

rss

02.03.2016. Радио Алексинац

Данас је одржана 38. седница Скупштине општине Алексинац.
На дневном реду нашло се 17 тачака, међу којима су и допуне усвојене на данашњем већу.

Одборници о ребалансу буџета, расподели додатних средстава и стратегији јавног здравља

Почетак и ове седнице обележила је расправа опозиционе Демократске странке Србије и владајуће већине у општинском парламенту у вези са допуном дневног реда.

Наиме, ДСС је предложила да се дневни ред допуни предлогом за усвајање Декларације о изузимању територије општине Алексинац из одредби Закона о потврђивању сарадње Владе Републике Србије и НАТО пакта. Предлог је у име подносиоца допуне, ОО Демократске странке Србије, образложио одборник Иван Димић, некадашњи председник општине Алексинац, позвавши своје колеге да усвајањем декларације докажу да нису заборавили бомбардовање 1999. године.

Предлогу се успротивио актуелни председник алексиначке локалне самоуправе и лидер локалног СНС Ненад Станковић, пребацивши Димићу да је то питање требало да покрене још 2006. године, када је Закон о сарадњи са НАТО пактом усвојен, те је поставио питање зашто би Алексинац био изузет из државне политике.

На ову примедбу Димић је подсетио присутне да је споразум тек ових дана ратификован и да је тиме актуелна власт предала Србију у руке НАТО пакту.

У оквиру редовног извештаја о раду локалне самоуправе између две скупштине председник Станковић је навео три пројекта која ће ускоро бити реализована: изградња левообалног насипа на Јужној Морави, затим уређење корита реке Мораве и пилот пројекат модернизације фиксне мреже. Он је додао да је Алексинац прва општина у којој се овакав пројекат модернизације фиксне мреже реализује.

Од 17 тачака које су данас биле на дневном реду, одборници су најпре изгласали ребаланс буџета општине за 2016. годину, који је према одлуци Већа увећан за нешто више од 36 милиона и 360 хиљада динара.  Повећање буџета условљено је преносом средстава из прошлогодишњег будзета у износу од 20 милиона, 60 хиљада и 396 динара и планираних текућих прихода од 5 милиона и 300 хиљада динара. У новом будзету има измена и на расходовној страни, па ће поједине ставке бити увећане, и то средства за набавку земљишта за изградњу левообалног насипа на Јужној Морави и за проширење гробаља у месним заједницама. Средства за текуће буџетске резерве ће такође бити увећана за 5 милиона и 300 хиљада динара.

На данашњем скупштинском заседању усвојен је и предлог одлуке о ангажовању ревизора за обављање екстерне ревизије завршног будзета општине за претходну годину, као и измене и допуне програма пословања Дирекције за урбанизам и изградњу за ову годину.

Одборници су усвојили предлог Савета за здравство о приступању изради стратегије јавног здравља на територији општине од 2016. до 2020. године, као и предлог у вези са Одлуком о социјалној заштити у општини Алексинац.

Једна од тачака на данашњем заседању била је и Одлука о финансијској помоћи у области вантелесне оплодње. Усвајањем овог предлога из будзета ће бити издвојено два милиона динара за парове са територије општине које желе да се подвргну овој интервенцији. Конкретно, сваки пар ће добити 250.000 динара и том случају Општина ће помоћи лечење осам парова.

Општина ће финансијски помоћи и лечење деце са сметњама у развоју, у оквиру услуге „Предах смештај“ коју ће пружати Центар за социјални рад. Висина помоћи биће у складу са месечним приходима породица чији су чланови деца са сметњама у развоју.

Одборници су усвојили и допуну, односно измену Програма пословања Јавног комуналног предузећа „Комуналне услуге“ за ову годину којом се овом предузећу, поред осталог, поверавају и послови одржавања хигијене на Бованском језеру.

Скупштина је на данашњој седници продужила мандат актуелној директорки Центра за социјални рад Јасни Николић, па ће она ову функцију обављати и у наредне четири године.

При самом крају заседања, одборници донели одлуку да нови већник буде професор физике Братислав Симић, који ће на том месту заменити досадашњег већника Игора Ристића.

Јелена Радовановић и Милан Влајић


# председник општине Иван Димић СНС Јужна Морава општина Бованско језеро скупштина ДСС Центар за социјални рад Комуналне услуге ЈП НАТО Ненад Станковић здравље ревизија Братислав Симић Јасна Николић комуникације вантелесна оплодња Игор Ристић Комуналне услуге ЈП
@sns_aleksinac @dsscentar @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима