Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Радомир Петровић - Кент

rss

31.03.2016. извор: ФБ Алексинац Вечити град, Алексинац Нет

Радомир Петровић Кент, војвода, више пута рањаван и заробљаван.
Командант Бољевачке бригаде Југословенске краљевске војске у Отаџбини за време Другог светског рата.

Радомир Петровић Кент 1944. године

Бесмисао братоубилачког рата може се видети из ове приче о младом краљевом официру који се након рата вратио у родни крај тек 2001, а умро после две године 2003, пише на Фејсбук страници Алексинац вечити град.

"Капетан Радомир Петровић Кент је рођен 6. септембра 1917. године у селу Горњи Крупац код Алексинца. Његов отац Велимир, угледни домаћин, био је кандидат Демократске странке Давидовић-Грол. Радомир је гимназију завршио у Алексинцу, а матурирао је у Нишу. Војно-интендантску академију завршио је 1939. у Београду.

У рату је рањаван два пута, једном од Немаца, други пут од комуниста.

У априлском рату 1941, Немци два пута заробљавају Радомира и он два пута бежи. Брзо оснива Озренски четнички одред, са којим учествује у устанку 1941.

Када су почетком 1942. основане две бољевачке бригаде, Радомир се нашао на челу Прве. Имао је око 800 одлично наоружаних четника, са којима се две године успешно борио против Немаца, Бугара и комуниста. Рањаван је два пута, по једном од Немаца и комуниста. Када је други пут рањен, лета 1944, преко четничких веза, са лажним исправама, пребачен је на лечење у Швајцарску.

У емиграцији, капетан Радомир Петровић Кент је био ађутант Краља Петра, а на тој дужности и један од васпитача престолонаследника Александра. Радио је у Уједињеним нацијама, чије је седиште тада било у Женеви. Потом је био новинар."

Сину је дао име по краљу - Петар.

Причитајте још


# Горњи Крупац четници Радомир Петровић - Кент
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима