Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Radomir Petrović - Kent

rss

31.03.2016. izvor: FB Aleksinac Večiti grad, Aleksinac Net

Radomir Petrović Kent, vojvoda, više puta ranjavan i zarobljavan.
Komandant Boljevačke brigade Jugoslovenske kraljevske vojske u Otadžbini za vreme Drugog svetskog rata.

Radomir Petrović Kent 1944. godine

Besmisao bratoubilačkog rata može se videti iz ove priče o mladom kraljevom oficiru koji se nakon rata vratio u rodni kraj tek 2001, a umro posle dve godine 2003, piše na Fejsbuk stranici Aleksinac večiti grad.

"Kapetan Radomir Petrović Kent je rođen 6. septembra 1917. godine u selu Gornji Krupac kod Aleksinca. Njegov otac Velimir, ugledni domaćin, bio je kandidat Demokratske stranke Davidović-Grol. Radomir je gimnaziju završio u Aleksincu, a maturirao je u Nišu. Vojno-intendantsku akademiju završio je 1939. u Beogradu.

U ratu je ranjavan dva puta, jednom od Nemaca, drugi put od komunista.

U aprilskom ratu 1941, Nemci dva puta zarobljavaju Radomira i on dva puta beži. Brzo osniva Ozrenski četnički odred, sa kojim učestvuje u ustanku 1941.

Kada su početkom 1942. osnovane dve boljevačke brigade, Radomir se našao na čelu Prve. Imao je oko 800 odlično naoružanih četnika, sa kojima se dve godine uspešno borio protiv Nemaca, Bugara i komunista. Ranjavan je dva puta, po jednom od Nemaca i komunista. Kada je drugi put ranjen, leta 1944, preko četničkih veza, sa lažnim ispravama, prebačen je na lečenje u Švajcarsku.

U emigraciji, kapetan Radomir Petrović Kent je bio ađutant Kralja Petra, a na toj dužnosti i jedan od vaspitača prestolonaslednika Aleksandra. Radio je u Ujedinjenim nacijama, čije je sedište tada bilo u Ženevi. Potom je bio novinar."

Sinu je dao ime po kralju - Petar.

Pričitajte još

Komentara: 1


# Gornji Krupac četnici Radomir Petrović - Kent
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+7) (-1)

    Genije 31.03.2016.
    Naši prijatelji Englezi .... .... ..... .... .... .. ..Tokom jula 1944. godine 23. partizanska divizija vratila se u Istočnu Srbiju, na prostoru Bovanske klisure i sela Trubarevca vođene su krvave borbe između četnika i partizana. 23. partizanska divizija bila je dobro naoružana od strane Engleza. Četnici su bili slabo naoružani i bez municije, velike gubitke imali su od minobacača, koje su partizani dobili od Engleza.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima