Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Проглашена епидемија жутице у Алексинцу

rss

13.09.2012. Агенције, Радио Алексинац

Епидемиолошка служба Дома здравља у Алексинцу регистровала је 22 особе оболеле од жутице, од којих је 12 смештено на Клиници за инфективне болести у Нишу. Највећи број пацијената је из села Мозгово.Штаб за ванредне ситуације донео је мере које се односе на појачан надзор јавне хигијене, нарочито у школама.

Проглашена епидемија жутице у Алексинцу

Највећи број оболелих је у алексиначком селу Мозгово, међу њима су и двоје деце школског узраста.

Из епидемиолошке службе алексиначког Дома здравља упозоравају да ово највероватније није коначан број оболелих.

Начелник епидемилошке службе у Алексинцу Родољуб Живадиновић изјавио је да је у нашој општини данас проглашена епидемија жутице типа А. До сада је регистрован 21 случај оболевања, а доктор Живадиновић сматра да је епидемија проглашена у тренутку када се очекује да број оболелих достигне максимум и верује да ће наредних дана бити знатно већи број пацијената који ће се лекарима јавити са симптомима ове болести.

- Ми смо ове године учинили нешто што никада до сада нисмо – веома смо рано реаговали. И пре проглашења епидемијесарадња са Општинским штабом за ванредне ситуације, са директорима школа и свих других институција је постојала и предузете су све мере тако да се надам да ћемо спречити неко масовније оболевање.

Највише оболелих је из Мозгова, а на подручју општине предузимају се све неопходне санитарно-хигијенске мере како би се спречило даље ширење епидемије. Те мере имају за циљ и да упозоре људе да више пажње посвете хигијени руку, посебно они који на било који начин долазе у додир са храном.

Заразна жутица, познатија као Хепатитис А, је акутно вирусно запаљење јетре које изазива вирус Хепатитиса А. Жутица је излечива болест уколико се правилно третира, тачније ако се болест на време установи и испоштују све процедуре лечења које, између осталог, захтевају редуковану исхрану и строго мировање.

- Хоризонтални положај је једини прави лек за ову болест јер специфичног лека нема пошто је узрочник вирус. Дају се витамини, аминокиселине и све оно што може да помогне јетри да брзо оздрави, али да добијете од лекара лек за ову болест нећете моћи, јер такав лек не постоји. Зато је мировање најбољи лек јер се тако и јетра брже опорави, брже поврати све своје функције и после лежања од две до три недеље ви сте поново здрава особа.

С друге стране, упозорава Живадиновић, ако се болест не третира адекватно, лечење може потрајати и неколико месеци, а последице које болест остави на организам, посебно јетру, могу бити озбиљне. У најтежим случајевима може доћи и до смртног исхода.

Хигијенско-епидемиолошка сужба Здравственог центра је још 5. септебра, иако је тада било само петоро оболелих, предвидела епидемију жутице ширих размера, а све до данас ситуација се пратила. Доктор Живадиновић поручује да разлога за панику нема, али је додатан опрез свакако неопходан како бисмо заштитили и своје, али и здравље других.

Коментара: 0


# Родољуб Живадиновић епидемија
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима