Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Proglašena epidemija žutice u Aleksincu

rss

13.09.2012. Agencije, Radio Aleksinac

Epidemiološka služba Doma zdravlja u Aleksincu registrovala je 22 osobe obolele od žutice, od kojih je 12 smešteno na Klinici za infektivne bolesti u Nišu. Najveći broj pacijenata je iz sela Mozgovo.Štab za vanredne situacije doneo je mere koje se odnose na pojačan nadzor javne higijene, naročito u školama.

Proglašena epidemija žutice u Aleksincu

Najveći broj obolelih je u aleksinačkom selu Mozgovo, među njima su i dvoje dece školskog uzrasta.

Iz epidemiološke službe aleksinačkog Doma zdravlja upozoravaju da ovo najverovatnije nije konačan broj obolelih.

Načelnik epidemiloške službe u Aleksincu Rodoljub Živadinović izjavio je da je u našoj opštini danas proglašena epidemija žutice tipa A. Do sada je registrovan 21 slučaj obolevanja, a doktor Živadinović smatra da je epidemija proglašena u trenutku kada se očekuje da broj obolelih dostigne maksimum i veruje da će narednih dana biti znatno veći broj pacijenata koji će se lekarima javiti sa simptomima ove bolesti.

- Mi smo ove godine učinili nešto što nikada do sada nismo – veoma smo rano reagovali. I pre proglašenja epidemijesaradnja sa Opštinskim štabom za vanredne situacije, sa direktorima škola i svih drugih institucija je postojala i preduzete su sve mere tako da se nadam da ćemo sprečiti neko masovnije obolevanje.

Najviše obolelih je iz Mozgova, a na području opštine preduzimaju se sve neophodne sanitarno-higijenske mere kako bi se sprečilo dalje širenje epidemije. Te mere imaju za cilj i da upozore ljude da više pažnje posvete higijeni ruku, posebno oni koji na bilo koji način dolaze u dodir sa hranom.

Zarazna žutica, poznatija kao Hepatitis A, je akutno virusno zapaljenje jetre koje izaziva virus Hepatitisa A. Žutica je izlečiva bolest ukoliko se pravilno tretira, tačnije ako se bolest na vreme ustanovi i ispoštuju sve procedure lečenja koje, između ostalog, zahtevaju redukovanu ishranu i strogo mirovanje.

- Horizontalni položaj je jedini pravi lek za ovu bolest jer specifičnog leka nema pošto je uzročnik virus. Daju se vitamini, aminokiseline i sve ono što može da pomogne jetri da brzo ozdravi, ali da dobijete od lekara lek za ovu bolest nećete moći, jer takav lek ne postoji. Zato je mirovanje najbolji lek jer se tako i jetra brže oporavi, brže povrati sve svoje funkcije i posle ležanja od dve do tri nedelje vi ste ponovo zdrava osoba.

S druge strane, upozorava Živadinović, ako se bolest ne tretira adekvatno, lečenje može potrajati i nekoliko meseci, a posledice koje bolest ostavi na organizam, posebno jetru, mogu biti ozbiljne. U najtežim slučajevima može doći i do smrtnog ishoda.

Higijensko-epidemiološka sužba Zdravstvenog centra je još 5. septebra, iako je tada bilo samo petoro obolelih, predvidela epidemiju žutice širih razmera, a sve do danas situacija se pratila. Doktor Živadinović poručuje da razloga za paniku nema, ali je dodatan oprez svakako neophodan kako bismo zaštitili i svoje, ali i zdravlje drugih.

Komentara: 0


# Rodoljub Živadinović epidemija
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima