Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Несрећа у руднику "Соко", осам рудара страдало, више од 20 повређено

rss

01.04.2022. РТС

У руднику мрког угља "Соко" код Сокобање обрушио се део јаме и рудари су остали заробљени, сазнаје РТС. Директор Дома здравља Алексинац Родољуб Живадиновић каже за РТС да је страдало осам рудара, а да је око 20 њих повређено.

Фото: архива

Директор Дома здравља Алексинац Родољуб Живадиновић каже за РТС да је несрећа велика и да је, према првим информацијама, погинуло осам рудара, а да је око 20 њих повређено.

Истиче да су углавном у питању лакше повреде.

"Више околних центара је послало све своје екипе које су могли, па и ми, део се превози у Општу болницу Алексинац. За сада имамо довољно капацитета", додаје Живадиновић.

Наводи да нема информације колико је још заробљених рудара. 

Каже и да се ради о алексиначкој смени, тако да је већина рудара из Алексинца. 

У смени било 49 рудара, 18 збринуто у Општој болници у Алексинцу

Директор Опште болнице у Алексинац доктор Горан Видић каже за РТС да су четири екипе Дома здравља Алексинац на терену, ако и екипе из Зајечара и Књажевца које су укључене.

Наводи да је у Општој болници у Алексинцу збринуто 18 повређених рудара – 15 са лаким повредама, двојица са повредама лакта и један са серијским преломом пет ребара, али да је и он ван животне опасности.

"Сви пацијенти који нису хитни и операције које су планиране су отказани, пацијенти су пуштени, мобилисали смо и остала одељења у згради. У овом тренутку ми немамо проблем са капацитетима", додаје доктор.

Истиче да су у контакту са управом рудника и да је 49 рудара било у смени.

"Тешка је ситуација овде, ту је и родбина, људи су узнемирени. Нама није нажалост прва несрећа. Алексинац и околина су познати по томе, то се сада поновило", наводи Видић.

У Нишу збринута два рудара; др Перишић: Имамо најаву доласка 20 до 30 рудара

Директор УКЦ Ниш доктор Зоран Перишић каже за РТС да су за сада у тој здравственој установи збринута двојица рудара, оба са повредама грудног коша.

"Имамо најаву доласка једне веће гупе – између 20 и 30 повређених рудара, тако да ће они бити сви прегледани и врло вероватно збринути у Клиничком центру. Сви ће добити најбољу медицинску негу, у то не треба сумњати", додаје доктор.

Истиче да имају капацитете и да су све службе спремне.

Извор


# Зоран Перишић Родољуб Живадиновић рудари Горан Видић Рудник Соко трагедија незгода
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима