Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Нова донација Дому здравља за здравствену заштиту жена

rss

25.12.2016. Танјуг

Европска унија и Влада Швајцарске су преко Европског Прогреса определиле 105.000 евра за набавку медицинске опреме за здравствену заштиту жена, за домове здравља у Србији.

Дом здравља у Алексинцу, Фото Инфо-Г

Новац ће отићи у домове здравља у Алексинцу, Бабушници, Белој Паланци, Брусу, Дољевцу, Гаџином Хану, Мерошини, Сврљигу и Здравственом центру у Књажевцу.

"Опште здравље женске популације јесте основни услов за квалитет живота жена, а одражава се на укупно здравље становништва и добробит друштва. Донатори ЕУ и Влада Швајцарске подржале су ову активност Европског ПРОГРЕСа која је усмерена на унапређење здравствене заштите, као и очување репродуктивног здравља жена", рекао је менаџер Прогреса Грем Тиндал.

Према подацима Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", сваког дана у Србији једна жена умре, а четири оболе од рака грлића материце, док је рак дојке најчешћи злоћудни тумор код жена у Србији од којег сваке године око 4.600 жена оболи.

Дом здравља у Алексинцу је у оквиру донације вредне 11.500 евра добио нову гинеколошку столицу и видео колпоскоп, који ће побољшати здравствену услугу која се пружа женама у овој општини.

Нова медицинска опрема у вредности од 9.300 евра која укључује гинеколошку столицу и ендовагиналну сонду стигла је у Дом здравља у Белој Паланци, док је Дом здравља у Мерошини поред гинеколошке столице добио и ЦТГ уређај.

У наредном периоду опрема ће бити испоручена и другим домовима здравља који су обухваћени овом донацијом.


# Дом здравља донација ЕУ Швајцарска
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима