Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Nova donacija Domu zdravlja za zdravstvenu zaštitu žena

rss

25.12.2016. Tanjug

Evropska unija i Vlada Švajcarske su preko Evropskog Progresa opredelile 105.000 evra za nabavku medicinske opreme za zdravstvenu zaštitu žena, za domove zdravlja u Srbiji.

Dom zdravlja u Aleksincu, Foto Info-G

Novac će otići u domove zdravlja u Aleksincu, Babušnici, Beloj Palanci, Brusu, Doljevcu, Gadžinom Hanu, Merošini, Svrljigu i Zdravstvenom centru u Knjaževcu.

"Opšte zdravlje ženske populacije jeste osnovni uslov za kvalitet života žena, a odražava se na ukupno zdravlje stanovništva i dobrobit društva. Donatori EU i Vlada Švajcarske podržale su ovu aktivnost Evropskog PROGRESa koja je usmerena na unapređenje zdravstvene zaštite, kao i očuvanje reproduktivnog zdravlja žena", rekao je menadžer Progresa Grem Tindal.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", svakog dana u Srbiji jedna žena umre, a četiri obole od raka grlića materice, dok je rak dojke najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji od kojeg svake godine oko 4.600 žena oboli.

Dom zdravlja u Aleksincu je u okviru donacije vredne 11.500 evra dobio novu ginekološku stolicu i video kolposkop, koji će poboljšati zdravstvenu uslugu koja se pruža ženama u ovoj opštini.

Nova medicinska oprema u vrednosti od 9.300 evra koja uključuje ginekološku stolicu i endovaginalnu sondu stigla je u Dom zdravlja u Beloj Palanci, dok je Dom zdravlja u Merošini pored ginekološke stolice dobio i CTG uređaj.

U narednom periodu oprema će biti isporučena i drugim domovima zdravlja koji su obuhvaćeni ovom donacijom.


# Dom zdravlja donacija EU Švajcarska
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima