Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Недовољно сна убрзава процес старења

rss

25.12.2014. Наташа

Већ знамо да је сан од велике важности за здравље, од очувања оптималне телесне тежине и одолевања обичним болестима као што је прехлада, па све до самог очувања душевног здравља. Е па најновија истраживања показују да сан утиче и на брзину старења и да довољно сна чува младоликост тела дуже времена.

Недовољно сна

Истражитељи у Сингапуру открили су да мањак сна код старијих одраслих људи изазива брже старење мозга. У једној засебној студији спроведеној у Кини испитаници су прошли кроз МР скенирање. Скенирање је показало да се код људи који мање спавају мождане коморе брже повећавају, а то је један од показатеља развоја болести повезаних са старењем, као што је Алцхајмерова болест. Такође је код тих испитаника утврђено и израженије опадање когнитивних перформанси на тестовима.

Хронични недостатак сна је одавно доведен у везу са бројним здравственим проблемима, од повећаног ризика обољевања од рака дојке до гојазности и дијабетеса. Ипак, још увек остаје да се истраживањем потпуно утврди његов утицај на старење, опадање когнитивних функција и деменцију. 

Па, колико бисте сна себи требали да приуштите? За сада у стручним круговима влада убеђење да је 7 сати сна оптимална тачка за најбољу когнитивну спремност, макар када је реч о тестовима когнитивних функција на рачунару.

Не потцењујте важност сна, јер је квалитетан сан један од најбитнијих фактора за добро здравље човека и наше нормално функционисање.

За крај:  Не дозволите да се било шта или било ко испречи између Вас и Вашег добро заслуженог сна!

Извор: Сановник и сањарица


# здравље спавање сан сановник старење
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима