Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Лекари спремни за пресађивање рожњаче, чекају се донори

rss

17.08.2015. РТС

Милан и Стефан из околине Алексинца проблеме са видом имају од рођења.
Диоптрија минус девет и минус двадесет им прави велике проблеме, али су ипак добри и упорни ђаци.

Лекари спремни за пресађивање рожњаче, чекају се донори

У нишком Клиничком центру, коме гравитира око два и по милиона људи, годинама се успешно ради само трансплантација бубрега, иако су поједине клинике опремљене а стручни кадар обучен и за трансплантацију других органа. Пресађивање рожњаче, на пример, један је од хируршких захвата који би могао да се ради и на југу Србије – само да је више донора.

Десетогодишњи Милан је морао на три операције очију, иако је, да је било донора, проблем могао бити решен после првог хируршког захвата.

"Детињство не може да им буде ускраћено. Надамо да наука напредује и да ће, као и до сада, бити начина да му се помогне и да им се спасе вид", каже мајка Ивана Китановић.

Око 100 пацијената годишње се из нишког Клиничког центра због трансплантације рожњаче упути у Институт за очне болести у Београду. У Нишу где се годишње оперише око 3.500 људи, спремни су, кажу, и за трансплантацију рожњаче.

Директорка Клинике за очне болести Ниш Гордана Златановић каже да би та клиника била у стању да уради операцију уколико буде донора рожњаче, јер имају одговарајуће апарате.

"Планирамо на јесен да кренемо у едукацију запослених у мањим болницама и здравственим центрима на југу Србије јер је тај контакт са изабраним лекаром врло битан, пошто сви ти лекари пацијенте морају да упућују код нас", каже директор нишког Клиничког центра Зоран Радовановић.

Златановићева истиче да су још раније, пре петнаестак година, када су покушавали да добију доноре, колеге стручњаци говорили да људи све хоће да завештају али очи никако.

Лекаре у мањим местима очекује обука о подршци програму трансплантације, а браћу Китановић нова школска година.

"Докторка је рекла да не играм фудбал и не возим бицикл, али ја све то радим", каже Милан.

Они који би да завештају органе на југу Србије могу се јавити Клиници за нефрологију у Нишу.

Драгана Сотировски


# фудбал Ниш Драгана Сотировски донирање органа Ивана Китановић трансплантација вид
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима