Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Lekari spremni za presađivanje rožnjače, čekaju se donori

rss

17.08.2015. RTS

Milan i Stefan iz okoline Aleksinca probleme sa vidom imaju od rođenja.
Dioptrija minus devet i minus dvadeset im pravi velike probleme, ali su ipak dobri i uporni đaci.

Lekari spremni za presađivanje rožnjače, čekaju se donori

U niškom Kliničkom centru, kome gravitira oko dva i po miliona ljudi, godinama se uspešno radi samo transplantacija bubrega, iako su pojedine klinike opremljene a stručni kadar obučen i za transplantaciju drugih organa. Presađivanje rožnjače, na primer, jedan je od hirurških zahvata koji bi mogao da se radi i na jugu Srbije – samo da je više donora.

Desetogodišnji Milan je morao na tri operacije očiju, iako je, da je bilo donora, problem mogao biti rešen posle prvog hirurškog zahvata.

"Detinjstvo ne može da im bude uskraćeno. Nadamo da nauka napreduje i da će, kao i do sada, biti načina da mu se pomogne i da im se spase vid", kaže majka Ivana Kitanović.

Oko 100 pacijenata godišnje se iz niškog Kliničkog centra zbog transplantacije rožnjače uputi u Institut za očne bolesti u Beogradu. U Nišu gde se godišnje operiše oko 3.500 ljudi, spremni su, kažu, i za transplantaciju rožnjače.

Direktorka Klinike za očne bolesti Niš Gordana Zlatanović kaže da bi ta klinika bila u stanju da uradi operaciju ukoliko bude donora rožnjače, jer imaju odgovarajuće aparate.

"Planiramo na jesen da krenemo u edukaciju zaposlenih u manjim bolnicama i zdravstvenim centrima na jugu Srbije jer je taj kontakt sa izabranim lekarom vrlo bitan, pošto svi ti lekari pacijente moraju da upućuju kod nas", kaže direktor niškog Kliničkog centra Zoran Radovanović.

Zlatanovićeva ističe da su još ranije, pre petnaestak godina, kada su pokušavali da dobiju donore, kolege stručnjaci govorili da ljudi sve hoće da zaveštaju ali oči nikako.

Lekare u manjim mestima očekuje obuka o podršci programu transplantacije, a braću Kitanović nova školska godina.

"Doktorka je rekla da ne igram fudbal i ne vozim bicikl, ali ja sve to radim", kaže Milan.

Oni koji bi da zaveštaju organe na jugu Srbije mogu se javiti Klinici za nefrologiju u Nišu.

Dragana Sotirovski


# fudbal Niš Dragana Sotirovski doniranje organa Ivana Kitanović transplantacija vid
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima