Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Из Управе КЦ Ниш кажу да је пропуст направила алексиначка болница

rss

06.09.2020. Јужне вести

Да је здравствена установа из које је пацијент пребачен у Клинички центар Ниш дужна да обавести породицу у ком се објекту он налази - објашњавају из Управе, након сведочења Драгана Шарановића да му је мајка била занемарена у Општој болници у Алексинцу и да га нико није обавестио да је на клиници у Нишу преминула. Процедура је таква да када немају контакт породице, кажу, полиција проналази и обавештава породицу о смрти.

Фото: КЦ Ниш

Породица Шарановић сведочи да 80-годишња Радмила данима није добијала помоћ медицинских сестара Опште болнице у Алексинцу и да су је практично оставили беспомоћном.

Потом их након пријема у Клинички центар Ниш нико није обавестио да је преминула, већ су је тражили на неколико клиника, да би на крају сазнали да је у капели.

Новинари су зато питали Управу Клиничког центра о томе каква је процедура приликом пријема пацијената из других здравствених установа.

На самом пријему пацијента на хоспитализацију у КЦ Ниш, узимају се и бележе сви подаци о пацијенту, што наравно укључује и контакт телефон и адресу становања, као и лице за контакт. Након тога, исти се уписују у медицинску документацију - наводе у Управи.

Међутим, када је пријем ургентан и када у пратњи пацијента није члан породице, што се десило у овом случају, а података нема ни у медицинској документацији коју лекарима КЦ Ниш предаје екипа Хитне помоћи која је довезла пацијента, процедура је другачија.

У ситуацији када убрзо након пријема наступи смртни исход, приступа се следећој процедури: Два сата након смрти, дежурни лекар обавештава надлежну полицијску испоставу, која након тога и проналази породицу и обавештава је о истом - појашњавају.

Ипак, Шарановићи сведоче да их ни полиција није обавестила о смрти, као и да су прво добили информацију у Ургентном центру да је жена на прегледима, иако је још тада била у капели. Неколико сати су зато, кажу, обилазили клинике.

Према одговорима из Управе КЦ Ниш - пропуст је направила алексиначка болница.

Тачну информацију где је смештен пацијент у Клиничком центру Ниш, или било којој другој здравственој установи (који објекат, која клиника, које одељење), а који је премештен из друге здравствене установе, у обавези је да породици пружи, односно информише, здравствена установа која је пацијента упутила у Клинички центар Ниш, у овом случају - кажу у Управи.

Син преминуле пацијенткиње сумња да "због ковида пуштају све друге људе да умиру", а да ли је било пропуста у овом случају испитује Комисија за унутрашњи и стручни наџор у Општој болници и директор Горан Видић каже да ће више информација дати када контрола буде завршена.

Извор


# Општа болница Горан Видић КЦ Ниш Драган Шарановић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима