Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Iz Uprave KC Niš kažu da je propust napravila aleksinačka bolnica

rss

06.09.2020. Južne vesti

Da je zdravstvena ustanova iz koje je pacijent prebačen u Klinički centar Niš dužna da obavesti porodicu u kom se objektu on nalazi - objašnjavaju iz Uprave, nakon svedočenja Dragana Šaranovića da mu je majka bila zanemarena u Opštoj bolnici u Aleksincu i da ga niko nije obavestio da je na klinici u Nišu preminula. Procedura je takva da kada nemaju kontakt porodice, kažu, policija pronalazi i obaveštava porodicu o smrti.

Foto: KC Niš

Porodica Šaranović svedoči da 80-godišnja Radmila danima nije dobijala pomoć medicinskih sestara Opšte bolnice u Aleksincu i da su je praktično ostavili bespomoćnom.

Potom ih nakon prijema u Klinički centar Niš niko nije obavestio da je preminula, već su je tražili na nekoliko klinika, da bi na kraju saznali da je u kapeli.

Novinari su zato pitali Upravu Kliničkog centra o tome kakva je procedura prilikom prijema pacijenata iz drugih zdravstvenih ustanova.

Na samom prijemu pacijenta na hospitalizaciju u KC Niš, uzimaju se i beleže svi podaci o pacijentu, što naravno uključuje i kontakt telefon i adresu stanovanja, kao i lice za kontakt. Nakon toga, isti se upisuju u medicinsku dokumentaciju - navode u Upravi.

Međutim, kada je prijem urgentan i kada u pratnji pacijenta nije član porodice, što se desilo u ovom slučaju, a podataka nema ni u medicinskoj dokumentaciji koju lekarima KC Niš predaje ekipa Hitne pomoći koja je dovezla pacijenta, procedura je drugačija.

U situaciji kada ubrzo nakon prijema nastupi smrtni ishod, pristupa se sledećoj proceduri: Dva sata nakon smrti, dežurni lekar obaveštava nadležnu policijsku ispostavu, koja nakon toga i pronalazi porodicu i obaveštava je o istom - pojašnjavaju.

Ipak, Šaranovići svedoče da ih ni policija nije obavestila o smrti, kao i da su prvo dobili informaciju u Urgentnom centru da je žena na pregledima, iako je još tada bila u kapeli. Nekoliko sati su zato, kažu, obilazili klinike.

Prema odgovorima iz Uprave KC Niš - propust je napravila aleksinačka bolnica.

Tačnu informaciju gde je smešten pacijent u Kliničkom centru Niš, ili bilo kojoj drugoj zdravstvenoj ustanovi (koji objekat, koja klinika, koje odeljenje), a koji je premešten iz druge zdravstvene ustanove, u obavezi je da porodici pruži, odnosno informiše, zdravstvena ustanova koja je pacijenta uputila u Klinički centar Niš, u ovom slučaju - kažu u Upravi.

Sin preminule pacijentkinje sumnja da "zbog kovida puštaju sve druge ljude da umiru", a da li je bilo propusta u ovom slučaju ispituje Komisija za unutrašnji i stručni nadžor u Opštoj bolnici i direktor Goran Vidić kaže da će više informacija dati kada kontrola bude završena.

Izvor

Komentara: 0


# Opšta bolnica KC Niš Dragan Šaranović
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima