Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Дом за старе у Алексинцу и даље критичан због "уласка" коронавируса

rss

23.04.2020.

Као стабилну, мирну и под контролом оценио је епидемиолог Бранислав Тиодоровић ситуацију у установама социјалне заштите на југу, јер су оболели од коронавируса углавном у карантину.
Нешто тежа ситуација је у домовима за старе, из алексиначког старачког дома 12 корисника је на лечењу у новој ковид болници у Сокобањи.

Бранислав Тиодоровић / Фото: Print screen

Да нема заражених вирусом корона у социјалним установама на југу, ситуација би била много стабилнија, сматрају надлежни. Ипак, корона је "ушла" у чак 7 установа које брину о старима, младима и људима са инвалидитетом на југу, а десетак дана након тога епидемиолог Тиодоровић оцењује да је све под контролом.

Ми се бојимо да ће бити још умрлих, то су тешка обољења и њима само корона инфекција доводи до још тежег стања - појашњава Тиодоровић.

Једна од опасности је и Геронтолошки центар у Алексинцу, а Тиодоровић каже да је 12 пацијената на лечењу у новој ковид болници у Сокобањи. Истурено одељење овог дома је под контролом, додаје, али је двоје позитивних откривено ноћас.

Далеко је боља ситуација него овај део у граду Алексинцу, где имамо пребачених 12 корисника у Сокобању, Завод за рехабилитацију плућних обољења је претворен у ковид болницу и то је добро урађено. Међутим, тамо нам долазе сад и рудари из Соко рудника који су позитивни, иако је то лака клиничка слика, ми их смештамо да буду под контролом. Тако да се то реализује на један сасвим организован начин. Обезбедили смо да Сокобања има и инфектолога, да има потребне лекаре за ову ствар - додаје Тиодоровић.

Да је ситуација мирна и у домовима у Кулини и Трбуњу, рекао је шеф Кризног штаба за Нишавски и Топлички округ Бланислав Недимовић.

И Кулина је потпуно мирна и Трбуње ситуација улази у потпуно мирније токове, радили смо тамо, како воле да кажу људи, масовно тестирање. Из Блаца смо гомилу људи већ отпустили, односно они су оздравили, Куршумлија исто тако, Прокупље исто - рекао је Недимовић.

Епидемиолог Тиодоровић је напоменуо да ће социјалне установе и даље бити у фокусу и да је приоритет да се оне сачувају.

По подацима сајта covid19.rs у Алексинцу је заражено 134 особе.

Извор: Јужне вести


# Сокобања Прокупље Јеленац геронтолошки центар Бранислав Тиодоровић Дом Кулина Бранислав Недимовић коронавирус
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима