Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Када ће домови за старе изаћи из изолације и каква ће бити нова правила

rss

11.05.2020.

Корисници домова за старе још увек су у изолацији, а када ће моћи да изађу напоље одлучиваће директори са запосленима и по препоруци епидемиолога.

Фото: архива

"Једини мали проблем нам још увек представља Дом за стара лица у Алексинцу, део њихових корисника је у Соко Бањи. Док се не покаже да најмање имају два негативна резултата они ће боравити тамо. Тај број се смањује, већ имамо повратак у сам дом и мислимо да ће и та ситуација за седам до десет дана бити под контролом", објашњава епидемиолог Бранислав Тиодоровић.

"И данас када кажемо ванредно стање је престало, видите људи шетају, они су и даље унутра. Наша морална обавеза је да их штитимо. Њих боли када кажу није смело да уђе у геронтолошки центар, није смело нигде да уђе. Схватите 8.000 људи сваки дан дође кући и максималне мере примењује кад се врати тамо и ми имамо 540 њих који су били позитивни на 22.500", наводи Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

"У наредних пар дана полако све геронтолошке центре извлачимо из самоизолације и практично их враћамо у нормалан рад са свим мерама безбедности и мерама заштите које су биле до сада на снази", каже министар.

То значи да опуштања нема. Корисници ће моћи у шетњу у пратњи неговатељица. Посете им нису дозвољене, али одређеним данима сродници могу да донесу пакете и то само ствари и намирнице које могу да се дезинфикују. За запослене и даље важе све мере заштите као и у време ванредног стања. 

Извор: РТС


# Јеленац геронтолошки центар Зоран Ђорђевић Бранислав Тиодоровић коронавирус
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима