Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dom za stare u Aleksincu i dalje kritičan zbog "ulaska" koronavirusa

rss

23.04.2020.

Kao stabilnu, mirnu i pod kontrolom ocenio je epidemiolog Branislav Tiodorović situaciju u ustanovama socijalne zaštite na jugu, jer su oboleli od koronavirusa uglavnom u karantinu.
Nešto teža situacija je u domovima za stare, iz aleksinačkog staračkog doma 12 korisnika je na lečenju u novoj kovid bolnici u Sokobanji.

Branislav Tiodorović / Foto: Print screen

Da nema zaraženih virusom korona u socijalnim ustanovama na jugu, situacija bi bila mnogo stabilnija, smatraju nadležni. Ipak, korona je "ušla" u čak 7 ustanova koje brinu o starima, mladima i ljudima sa invaliditetom na jugu, a desetak dana nakon toga epidemiolog Tiodorović ocenjuje da je sve pod kontrolom.

Mi se bojimo da će biti još umrlih, to su teška oboljenja i njima samo korona infekcija dovodi do još težeg stanja - pojašnjava Tiodorović.

Jedna od opasnosti je i Gerontološki centar u Aleksincu, a Tiodorović kaže da je 12 pacijenata na lečenju u novoj kovid bolnici u Sokobanji. Istureno odeljenje ovog doma je pod kontrolom, dodaje, ali je dvoje pozitivnih otkriveno noćas.

Daleko je bolja situacija nego ovaj deo u gradu Aleksincu, gde imamo prebačenih 12 korisnika u Sokobanju, Zavod za rehabilitaciju plućnih oboljenja je pretvoren u kovid bolnicu i to je dobro urađeno. Međutim, tamo nam dolaze sad i rudari iz Soko rudnika koji su pozitivni, iako je to laka klinička slika, mi ih smeštamo da budu pod kontrolom. Tako da se to realizuje na jedan sasvim organizovan način. Obezbedili smo da Sokobanja ima i infektologa, da ima potrebne lekare za ovu stvar - dodaje Tiodorović.

Da je situacija mirna i u domovima u Kulini i Trbunju, rekao je šef Kriznog štaba za Nišavski i Toplički okrug Blanislav Nedimović.

I Kulina je potpuno mirna i Trbunje situacija ulazi u potpuno mirnije tokove, radili smo tamo, kako vole da kažu ljudi, masovno testiranje. Iz Blaca smo gomilu ljudi već otpustili, odnosno oni su ozdravili, Kuršumlija isto tako, Prokuplje isto - rekao je Nedimović.

Epidemiolog Tiodorović je napomenuo da će socijalne ustanove i dalje biti u fokusu i da je prioritet da se one sačuvaju.

Po podacima sajta covid19.rs u Aleksincu je zaraženo 134 osobe.

Izvor: Južne vesti

Komentara: 0


# Sokobanja Prokuplje Jelenac gerontološki centar Branislav Tiodorović Dom Kulina Branislav Nedimović koronavirus
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima