Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

У црквишту Цара Костантина, у насељу Банковац, одржана четврта туцијада ускршњих јаја

rss

03.05.2019. Текст и фото: Томислав Брзаковић

Учествовало 38 дечака и девојчица.Свим учеицима уручене Захвалнице а победницима Дипломе и награде у књигама.Уведене новине у такмичењу.

У црквишту Цара Костантина, у насељу Банковац, одржана четврта туцијада ускршњих јаја

Већ је постала традиција да се у селу Банковац, у алексиначкој Општини, за Ускрс одржава такмичење у туцању Ускршњих јаја. Прва туцијада одржана је на црквишту цара Константина, месту где ће у догледно време бити подигнут његов Храм, 2016.године. Победник првог такмичења у туцању Ускршњих јаја, био је Душан Банковић из Банковца.  

Ове године одржана је „Туцијада 2019“ четврти пут. Учествовало је 38 дечака и девојчица из Банковца,Тешице и Вукање. О регуларности такмичења бринуо је трочлани жири у саставу Бранислав Стојановић, председник МЗ и председник жирија, и чланови Бојан Стојановић и Филип Клаин.

За разлику од предходних такмичења, ове године уведене су и неке новине, које су побудиле знатно интересовање међу учесницима. А то је, штафетно ношење јаја у супеној кашики, три пута на десет метара дужине. Било је четири екипе са по три члана. Победила је екипа број један, Немања и Никола Ђорђевић и Иван Дачић. Као победници добили су по једну лопту. У рецитацијама о Ускрсу учествовале су Дуња Милетић, Лена Стевановић и Илија Димитријевић. По оцени жирија победила је Лена Стевановић. Трећа новина била је такмичење у изложеним најстаријим предметима. За бодеж из балканских ратова, прву награду добио је Мирослав Стојановић, а другу за најстарију пеглу са жаром Миљан Костић.

Кулминацију међу учесницима доживео је тренутак, када је почело такмичеље у куцању Ускршњих јаја. Свако јаје имало је свој такмичарски број. Нико није знао ко ће са ким да туца јаја. О томе је одлучивао жири вађењем цедуљица из шешира. Туцање се одвијало по куп систему као у фудбалу на испадање. Од свих учесника до финала су стигли Милица Ђорђевић и Страхиња Банковић из Банковца, који је имао најјаче јаје и постао овогодишњи победник „Туцијаде 2019“. Трећа је била Андријана Петковић. Поред такмичења у туцању јајима, одржан је и избор најлепшег Ускршњег јајета. По оцени не само жирија, већ и осталих, прво место припало је Александри Димитријевић, друго Дуњи Милетић и треће Василији Костићу.

Сви учесници у такмичењу добили су жуте мајице са натписом „Туцијада 2019“ и захвалнице. Победници су добили поред захвалнице и дипломе, као и награде у књигама, „Деца читају српску историју“. Све награде победницима, обезбедила је месна заједница из Банковца. С обзиром да је био инсталиран и разглас, рецимо да је „Туцијада 2019“, протекла уз песму, игру и дружењу. На крају рецимо и то да се сваке године повећава број учесника. Прве године било их је двадесетак. Ове године близу четрдесет, а за наредну годину овде очекују бар педесетак ако не и више.


# Никола Ђорђевић Банковац Томислав Брзаковић месна заједница Ускрс туцијада Филип Клаин
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима