Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

U crkvištu Cara Kostantina, u naselju Bankovac, održana četvrta tucijada uskršnjih jaja

rss

03.05.2019. Tekst i foto: Tomislav Brzaković

Učestvovalo 38 dečaka i devojčica.Svim učeicima uručene Zahvalnice a pobednicima Diplome i nagrade u knjigama.Uvedene novine u takmičenju.

U crkvištu Cara Kostantina, u naselju Bankovac, održana četvrta tucijada uskršnjih jaja

Već je postala tradicija da se u selu Bankovac, u aleksinačkoj Opštini, za Uskrs održava takmičenje u tucanju Uskršnjih jaja. Prva tucijada održana je na crkvištu cara Konstantina, mestu gde će u dogledno vreme biti podignut njegov Hram, 2016.godine. Pobednik prvog takmičenja u tucanju Uskršnjih jaja, bio je Dušan Banković iz Bankovca.  

Ove godine održana je „Tucijada 2019“ četvrti put. Učestvovalo je 38 dečaka i devojčica iz Bankovca,Tešice i Vukanje. O regularnosti takmičenja brinuo je tročlani žiri u sastavu Branislav Stojanović, predsednik MZ i predsednik žirija, i članovi Bojan Stojanović i Filip Klain.

Za razliku od predhodnih takmičenja, ove godine uvedene su i neke novine, koje su pobudile znatno interesovanje među učesnicima. A to je, štafetno nošenje jaja u supenoj kašiki, tri puta na deset metara dužine. Bilo je četiri ekipe sa po tri člana. Pobedila je ekipa broj jedan, Nemanja i Nikola Đorđević i Ivan Dačić. Kao pobednici dobili su po jednu loptu. U recitacijama o Uskrsu učestvovale su Dunja Miletić, Lena Stevanović i Ilija Dimitrijević. Po oceni žirija pobedila je Lena Stevanović. Treća novina bila je takmičenje u izloženim najstarijim predmetima. Za bodež iz balkanskih ratova, prvu nagradu dobio je Miroslav Stojanović, a drugu za najstariju peglu sa žarom Miljan Kostić.

Kulminaciju među učesnicima doživeo je trenutak, kada je počelo takmičelje u kucanju Uskršnjih jaja. Svako jaje imalo je svoj takmičarski broj. Niko nije znao ko će sa kim da tuca jaja. O tome je odlučivao žiri vađenjem ceduljica iz šešira. Tucanje se odvijalo po kup sistemu kao u fudbalu na ispadanje. Od svih učesnika do finala su stigli Milica Đorđević i Strahinja Banković iz Bankovca, koji je imao najjače jaje i postao ovogodišnji pobednik „Tucijade 2019“. Treća je bila Andrijana Petković. Pored takmičenja u tucanju jajima, održan je i izbor najlepšeg Uskršnjeg jajeta. Po oceni ne samo žirija, već i ostalih, prvo mesto pripalo je Aleksandri Dimitrijević, drugo Dunji Miletić i treće Vasiliji Kostiću.

Svi učesnici u takmičenju dobili su žute majice sa natpisom „Tucijada 2019“ i zahvalnice. Pobednici su dobili pored zahvalnice i diplome, kao i nagrade u knjigama, „Deca čitaju srpsku istoriju“. Sve nagrade pobednicima, obezbedila je mesna zajednica iz Bankovca. S obzirom da je bio instaliran i razglas, recimo da je „Tucijada 2019“, protekla uz pesmu, igru i druženju. Na kraju recimo i to da se svake godine povećava broj učesnika. Prve godine bilo ih je dvadesetak. Ove godine blizu četrdeset, a za narednu godinu ovde očekuju bar pedesetak ako ne i više.


# Nikola Đorđević Bankovac Tomislav Brzaković mesna zajednica Uskrs tucijada Filip Klain
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima