Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Обнова пешачке зоне у ДИГЛА БУРУ у малом граду, а ево да ли ће за те паре добити и ПЛАСТИЧНЕ ПАЛМЕ

rss

03.04.2019. Блиц

Преносимо текст објављен на сајту портала Блиц, аутора Бранка Јаначковића.

Обнова пешачке зоне у ДИГЛА БУРУ у малом граду, а ево да ли ће за те паре добити и ПЛАСТИЧНЕ ПАЛМЕ

Предстојећа реконструкција пешачке зоне у центру Алексинца изазвала је бурне реакције у јавности и на друштвеним мрежама због гласина да ће за обнову 200 метара улице наводно бити утрошено 2,1 милиона евра и да ће се уместо посеченог дрвећа, поставити пластичне кинеске палме, које су једноставније за одржавање.

Председник општине Алексинац Ненад Станковић за "Блиц" потврђује да ће бити реконструкције градских улица, али истиче да је садња пластичног дрвећа "злонамерна дезинформација којој не треба придавати значаја".

- Реконструисаћемо око 400 метара улица, од тога је око 200 метара Улице књаза Милоша и око 150 метара делова улица Дракчета Миловановића и Таушановићеве. Реконструкцијом нису предвиђене луксузне клупе нити лампиони, већ класичан мобилијар. Најповољнија понуда на јавној набавци коју је спровело Министарство привреде износи нешто преко 142.500.000 динара (око 1,2 милиона евра, прим. аут.) од чега Министарство суфинансира са 50 одсто - објашњава Станковић.

Фото: архива

Реконструкцијом је предвиђена и замена фекалне и изградња нове атмосферске канализације, замена постојеће расвете, изградња фонтане на тргу, као и спољашње уређење простора - поплочавањем гранитом.

- Почетак радова се очекује до краја текућег месеца у улицама Књаза Милоша, Таушановићева и Дракчета Миловновића - напомиње Станковић.

Велику медијску прашину изазвало је и најављено сечење стабала у центру Алексинца због радова на реконструкцији. На питање колико ће тачно стабала и у којим улицама бити посечено, као и да ли је тачно да се ради о 70 стабала, Станковић није прецизирао број стабала, али је објаснио због чега је то нужно да се уради.

- Стара стабла у делу пешачке зоне ће бити замењена новим петогодишњим стаблима. Како су то претежно стабла липе која је алерген, било је неопходно заменити стабла постављањем јавора са крупним лишћем, које неће сметати атмосферској канализацији, а које је по пројектантима одговарајуће за пешачку зону - истиче Станковић.

Он одлучно демантује гласине о постављању пластичног дрвећа.

- Пластичне палме кинеске производње су злонамерне дезинформације и сматрам да таквим гласинама не треба придавати никакав значај - додаје председник општине Алексинац.

"Бањски друм" се реконструише и биће асфалтиран

Грађани Алексинца су објавили слике појединих улица у центру које су неасфалатиране, а налазе се у центру града (Пиварска, 9 Југовића, Горанска, Симе Станића Реље и Косовска) уз констатацију да се неаасфалтиране, док се велики новац троши на уређење поменуте зоне.

- Половина (пет, шест) фотографија је улица Леле Поповић (Бањски друм), која је иначе државни пут на коме Општина тренутно изводи радове – изградњу атмосферске канализације, након чега би „Путеви Србије“ реконструисали коловоз , навео је Станковић.

Извор


# председник општине Алексинац општина фотографија Ненад Станковић Бањски друм Блиц новина
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима