Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Васпитачица алексиначког вртића радила позитивна на коронавирус

rss

19.05.2020.

У Предшколској установи "Лане" у Алексинцу једна од васпитачица је позитивна на коронавирус. Директорка ове установе Виолета Поповић каже да је васпитачица на послу била само 11. маја и да је тада у групи било само једно дете.

Фото: архива

Да васпитачица има вирус директорка је сазнала тек јуче, каже, те не зна да ли је и у тренутку када је чувала дете у вртићу била инфицирана.

Алексиначки вртићи раде, али су родитељи сазнали да је једна васпитачица позитивна, те страхују да ли је безбедно да децу воде у обданиште. Директорка Предшколске установе "Лане" у Алексинцу Виолета Поповић наводи да је јуче потврђено да је васпитачица која је 11. маја чувала једно дете заражена.

Информација је тачна да је једна васпитачица радила тест и да је позитивна, с тим што је у тој групи дошло једно дете, било је само првог дана, 11. маја. Она је тада радила са њим у тој групи, а пошто су родитељи тог детета, који су се пријавили за вртић, видели да је у групи дете само, онда су одустали и рекли су да неће ни они да воде дете док се не пријави већи број деце да долази - каже директорка.

Тврди и да заражена васпитачица од 12. маја није била на послу, већ је радила онлајн подршку од куће са родитељима и децом која не долазе. Потврду да је васпитачица заражена директорка каже да је добила јуче, те не зна када је тестирана и да ли је детету могла да пренесе вирус док је радила са њим.

Упитана зашто су запослени почели да раде пре негативног теста  директорка каже зато што то није било обавезно.

У инструкцији у вези са поступањем предшколских установа пише да су сви запослени у обавези да имају санитарни преглед, што је и урађено, а сви запослени из предшколских установа се тестирају на ковид уколико су имали директан контакт са потврђеним случајевима ковида или су у повећаном ризику ако су имали радно ангажовање у здравственим установама где се лече оболели од ковида или у МУП. Код нас то није био случај, тако да ми нисмо нигде поступили супротно инструкцијама Министарства - објашњава Поповићева.

Тврди и да се у алексиначким вртићима строго придржавају свих инструкција које су добили - на улазу се запосленима, родитељима и деци мери температура, све се дезинфикује, постоје посебне просторије за пресвлачење и сви су у обавези да користе заштитну опрему.

Ми све то поштујемо и кад је она била у објекту, кад је дошла на посао није имала температуру и није имала знаке респираторне инфекције. То се јавило у оном периоду када је била кући и радила онлајн подршку деци. Тако да ја стварно не могу да тврдим да је тог дана кад је радила била заражена - каже директорка.

Извор: Јужне вести


# Лане ПУ Виолета Поповић коронавирус
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима