Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Зашто је цена вртића у Алексинцу највиша на југу Србије (Видео)

rss

02.03.2021. РТС

Цене у алексиначким вртићима највише су на југу Србије, а са најновијим поскупљењем више су и од београдских. Док Нишлије плаћају 4.000, Лесковчани најмање на југу 3.700, а Београђани 5.400 динара, Алексинчани за боравак деце у вртићима месечно издвајају 6.200 динара.

Фото: архива

И пре најновијег поскупљења алексиначки вртићи били су најскупљи на југу Србије. Од јануара, од када је економска цена боравка деце у вртићима 31.000 динара, родитељи, који плаћају 20 одсто од те цене, издвајају 6.200 динара – за око две хиљаде више него у остатку југа Србије.

Нову економску цену, кажу, формирала је стручна комисија. Највећу ставку, 80 одсто, чине плате запослених. Тако цену највише подижу вртићи са малим бројем деце.

"Обданишта у селима имају петоро до десеторо деце и то знатно увећава трошкове, а ми нисмо спремни да гасимо објекте на сеоском подручју да би успели да задржимо становнике да се не исељавају", каже Далибор Радичевић, председник општине Алексинац.

У овој разуђеној општини са 71 селом, пет вртића је у самом Алексинцу и 22 у селима, где родитељи са много обавеза и жељом да њихова деца не буду ускраћена за оно што имају вршњаци у градовима, цену не доводе у питање.

"Битно је ако желимо да се људи врате да живе у селу да у том истом селу имају могућност да школују децу. Да није било тог вртића, ја не бих успела да завршим факултет", наводи Јелена Петровић из села Корман.

У алексиначким вртићима укупно је 526 малишана.  

"Око трећина родитеља плаћа максималну цену. Морам да напоменем да 82 родитеља не плаћају уопште, ослобођени су трошкова, а сви остали имају олакшице у плаћању", истиче Виолета Поповић, директорка Предшколске установе "Лане" у Алексинцу.

Због епидемије мање деце долази у вртиће, а у прошлој години умањени су и трансфери из Републике, што је такође утицало на коначну цену.

Извор


# председник општине Далибор Радичевић Лане ПУ Виолета Поповић РТС Јелена Петровић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима