Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Васпитачи из Алексинца осам година се боре за признање диплома и већи коефицијент за плате

rss

14.02.2022. Политика

Васпитачи Предшколске установе „Лане” из Алексинца, њих 15 траже од руководства вртића и локалне власти да им се призна коефицијент за плате у складу са степеном стручне спреме.

Фото: архива

Васпитачица Марија Илић је једна од њих и она је рекла да је неколико запослених након завршене Високе школе за васпитаче струковних студија добило коефицијент 17.33, док је коефицијент осталих васпитача са том истом завршеном школом остао 14.88.

„Тај коефицијент за нас је до скора значио 10.120 динара мању плату, а од недавно је разлика и већа. На тај износ нето зараде треба додати и мање доприносе и самим тим једног дана мању пензију. При том, радимо исти посао, а једина разлика између нас и њих је у томе што су они годину дана раније завршили специјалистичке студије”, рекла је за агенцију Бета.

Илић је казала да је заједно са колегама покушала да се избори за коефицијент у складу са степеном стручне спреме који имају, али за сада нису ништа постигли.

„Општина Алексинац, као оснивач установе треба да поднесе захтев Министарству финансија како би министарство одобрило увећање буџетских средстава за исплату зарада запосленима. Међутим, општина никада није упутила такав захтев, а изговори су заиста невероватни”, рекла је.

Илић је казала да их је председник општине Алексинац Далибор Радичевић први пут позвао на састанак у априлу прошле године и да им је тада рекао да је „немогуће да им се коефицијент повећа, да пара нема и да би општина Алексинац само узалуд слала захтев Министарству финансија”.

„Средином децембра рекао је да има услова и да ће уважити наш захтев. Међутим, прошле недеље смо сазнали да општина није послала захтев Министарству финансија, наводно чека се ребаланс буџета у марту”, казала је она.

Према њеним речима, васпитачи су слали захтеве за повећање коефицијената и Министарству финансија, премијерки Ани Брнабић и председнику Србије Александру Вучићу, али су их сви упутили на локалну самоуправу.

„Тужили смо и у току је судски процес за надокнаду материјалне штете због неусклађивања коефицијента са стручном спремом, али имамо право само за период од годину дана”, додала је Илић.

Председник општине Алексинац није се огласио поводом проблема са коефицијентима које васпитачи имају већ осам година, а директорка установе „Лане” Виолета Поповић захтевала је да јој се питања која се односе на коефицијенат запослених пошаљу на мејл. Она на њих није одговорила, преноси Бета.

Извор


# председник општине Далибор Радичевић Лане ПУ Виолета Поповић Марија Илић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима