Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Vaspitačica aleksinačkog vrtića radila pozitivna na koronavirus

rss

19.05.2020.

U Predškolskoj ustanovi "Lane" u Aleksincu jedna od vaspitačica je pozitivna na koronavirus. Direktorka ove ustanove Violeta Popović kaže da je vaspitačica na poslu bila samo 11. maja i da je tada u grupi bilo samo jedno dete.

Foto: arhiva

Da vaspitačica ima virus direktorka je saznala tek juče, kaže, te ne zna da li je i u trenutku kada je čuvala dete u vrtiću bila inficirana.

Aleksinački vrtići rade, ali su roditelji saznali da je jedna vaspitačica pozitivna, te strahuju da li je bezbedno da decu vode u obdanište. Direktorka Predškolske ustanove "Lane" u Aleksincu Violeta Popović navodi da je juče potvrđeno da je vaspitačica koja je 11. maja čuvala jedno dete zaražena.

Informacija je tačna da je jedna vaspitačica radila test i da je pozitivna, s tim što je u toj grupi došlo jedno dete, bilo je samo prvog dana, 11. maja. Ona je tada radila sa njim u toj grupi, a pošto su roditelji tog deteta, koji su se prijavili za vrtić, videli da je u grupi dete samo, onda su odustali i rekli su da neće ni oni da vode dete dok se ne prijavi veći broj dece da dolazi - kaže direktorka.

Tvrdi i da zaražena vaspitačica od 12. maja nije bila na poslu, već je radila onlajn podršku od kuće sa roditeljima i decom koja ne dolaze. Potvrdu da je vaspitačica zaražena direktorka kaže da je dobila juče, te ne zna kada je testirana i da li je detetu mogla da prenese virus dok je radila sa njim.

Upitana zašto su zaposleni počeli da rade pre negativnog testa  direktorka kaže zato što to nije bilo obavezno.

U instrukciji u vezi sa postupanjem predškolskih ustanova piše da su svi zaposleni u obavezi da imaju sanitarni pregled, što je i urađeno, a svi zaposleni iz predškolskih ustanova se testiraju na kovid ukoliko su imali direktan kontakt sa potvrđenim slučajevima kovida ili su u povećanom riziku ako su imali radno angažovanje u zdravstvenim ustanovama gde se leče oboleli od kovida ili u MUP. Kod nas to nije bio slučaj, tako da mi nismo nigde postupili suprotno instrukcijama Ministarstva - objašnjava Popovićeva.

Tvrdi i da se u aleksinačkim vrtićima strogo pridržavaju svih instrukcija koje su dobili - na ulazu se zaposlenima, roditeljima i deci meri temperatura, sve se dezinfikuje, postoje posebne prostorije za presvlačenje i svi su u obavezi da koriste zaštitnu opremu.

Mi sve to poštujemo i kad je ona bila u objektu, kad je došla na posao nije imala temperaturu i nije imala znake respiratorne infekcije. To se javilo u onom periodu kada je bila kući i radila onlajn podršku deci. Tako da ja stvarno ne mogu da tvrdim da je tog dana kad je radila bila zaražena - kaže direktorka.

Izvor: Južne vesti

Komentara: 0


# Lane PU Violeta Popović koronavirus
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima