Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

„Употреба човека” за други дан ПИП-а

rss

24.11.2021. Алексинац.нет

Другог дана Фестивала првоизведених представа одиграна је представа „Употреба човека” Новог Тврђава театра, Град театра Будве, Новосадског позоришта и East West Centra из Срајева.

„Употреба човека” за други дан ПИП-а

„Употреба човека” по тексту Александра Тишме би могла да се опише као ратна прича, али је заправо прича о преживљавању. Радња представе је смештена у Новом Саду пре, током и после другог светског рата. Јеврејска породица Кронер је смештена у центар ове приче, али уз њихово пропадање под нацистичким режимом пратимо и пропадање и свих који их окружују. Наравно и после рата, под комунизмом, се пропадање те породице наставља. „Употреба човека” превазилази причу о лудилу другог светског рата већ приказује борбу за животом по цени губитка сопственог идентитета.

Посебна похвала за ову позоришну трупу није само стигла од публике која их је наградила дугим аплаузом који се више пута понављао, већ и од организатора Центра за културу и уметност. Овогодишњи програм ПИП-а се мало мењао јер су неке предтаве отказале учешће, што због болести глумаца, што због пандемије. Глумци представе „Употреба човека” су ипак по сваку цену дошли да се поклоне алексиначкој публици, на место једног болесног глумца "ускочио" је режисер, глумица која је одиграла главну улогу је због болесне колегенице научила овај захтеван текст за само три дана што је за сваку похвалу.

Душан Вукашиновић је одабран за глумца вечери од стране гимназијалаца.

Програм овогодишњег ПИП-а обогаћен додатним садржајима је за други дан фестивала приредио и причу о Зорану Радмиловићу. Од 18 часова одржана је пројекција документарног филма „Глумчина”, а после пројекције промоција књиге Чаробњак Радмиловић са аутором Миланом Цације Михаиловићем.

 

Микица Станковић


# Центар за културу и уметност позориште фестивал Нови Сад Фестивал првоизведених представа Јевреји
@cekulaleksinac @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима