Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

„Upotreba čoveka” za drugi dan PIP-a

rss

24.11.2021. Aleksinac.net

Drugog dana Festivala prvoizvedenih predstava odigrana je predstava „Upotreba čoveka” Novog Tvrđava teatra, Grad teatra Budve, Novosadskog pozorišta i East West Centra iz Srajeva.

„Upotreba čoveka” za drugi dan PIP-a

„Upotreba čoveka” po tekstu Aleksandra Tišme bi mogla da se opiše kao ratna priča, ali je zapravo priča o preživljavanju. Radnja predstave je smeštena u Novom Sadu pre, tokom i posle drugog svetskog rata. Jevrejska porodica Kroner je smeštena u centar ove priče, ali uz njihovo propadanje pod nacističkim režimom pratimo i propadanje i svih koji ih okružuju. Naravno i posle rata, pod komunizmom, se propadanje te porodice nastavlja. „Upotreba čoveka” prevazilazi priču o ludilu drugog svetskog rata već prikazuje borbu za životom po ceni gubitka sopstvenog identiteta.

Posebna pohvala za ovu pozorišnu trupu nije samo stigla od publike koja ih je nagradila dugim aplauzom koji se više puta ponavljao, već i od organizatora Centra za kulturu i umetnost. Ovogodišnji program PIP-a se malo menjao jer su neke predtave otkazale učešće, što zbog bolesti glumaca, što zbog pandemije. Glumci predstave „Upotreba čoveka” su ipak po svaku cenu došli da se poklone aleksinačkoj publici, na mesto jednog bolesnog glumca "uskočio" je režiser, glumica koja je odigrala glavnu ulogu je zbog bolesne kolegenice naučila ovaj zahtevan tekst za samo tri dana što je za svaku pohvalu.

Dušan Vukašinović je odabran za glumca večeri od strane gimnazijalaca.

Program ovogodišnjeg PIP-a obogaćen dodatnim sadržajima je za drugi dan festivala priredio i priču o Zoranu Radmiloviću. Od 18 časova održana je projekcija dokumentarnog filma „Glumčina”, a posle projekcije promocija knjige Čarobnjak Radmilović sa autorom Milanom Cacije Mihailovićem.

 

Mikica Stanković


# Centar za kulturu i umetnost pozorište festival Novi Sad Festival prvoizvedenih predstava Jevreji
@cekulaleksinac @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima