Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Са још једном отказаном представом завршен седми ПИП

rss

28.11.2018.

Јами дистрикт, представа у режији Кокана Младеновића, по тексту Милене Богавац, је апсолутни победник овогодишњег Фестивала првоизведених представа у Алексинцу, и по мишљењу публике и жирија.
Уручење награда, предвиђено за седми - ревијални дан, се одлаже јер представа "Краљице", у режији Банета Трифуновића, неће бити одржана.

Јами дистрикт - победник Фестивала

Стручни жири у саставу Миливоје Млађеновић, председник, Слободан Савић и Горан Ибрајтер је пре саопштења победника осудио догађања на овогодишњем фестивалу.

"Једна непромишљена, недовољно утемељена и непринципијелна одлука, бацила је велику сенку на 7. фестивал првоизведених представа у Алексинцу и довела његову будућност у питање. Ничим изазвана, осим малопаланачким удвориштвом и политикантством најгоре сорте, одлука да се два дана уочи Фестивала, а након што је његов репертоар одавно утврђен и усвојен, из селекције изостави представа „Утопљена душа“, Београдског драмског позоришта, а због наводног сукоба интереса између оца селектора и сина глумца, одраз је, по нашем мишљењу, незнања, политичког волунтаризма и комесарске осионости.

Суочени с непријатним чињеницама вануметничке природе, које штете не само позоришту него свеопштој клими у друштву, а на молбу селектора и уметничког директора Фестивала Томислава Трифуновића који је, упркос свему, све време присуствовао Фестивалу и, пре свега, због глумачких ансамбала и публике која је сваке вечери испуњавала салу, одлучили смо да ипак обавимо дужност стручног жирија коју смо прихватили још пре неколико месеци. Јер, као што рече један од награђених на овогодишњем Фестивалу: Алексиначки фестивал се брани у Алексинцу. Ми долепотписани додајемо: слобода се осваја на сцени, а не иза кулиса."

Пре проглашења победника додали су и: "Чланови жирија изражавају снажну подршку Фестивалу који је пре седам година у Алексинцу обновио, у најбољим намерама, Душан Дука Јовановић. Надамо се да ће његови следбеници истрајати у одбрани ове племените позоришне, културне и друштвене мисије."

Награђени на овогодишњем Фестивалу првоизведених представа су:

Награда „Душан Дука Јовановић“ за најбољу младу глумицу додељује се Наташи Станковић за улогу у представи „У чије име“, Александра Михаиловића, у режији Милана Караџића, продукција Народно позориште Ниш.

Награда за најбољег глумца додељује се Александру Маринковићу за улогу у представи „У чије име“, Александра Михаиловића, у режији Милана Караџића, продукција Народно позориште Ниш.

Награда „Олга Ивановић“ за најбољу глумицу додељује се равноправно Исидори Симијоновић, Нини Нешковић и Вањи Ненадић за улоге у представи „Јами дистрикт“, Милене Богавац, у режији Кокана Младеновића, продукција Битеф театар Београд, Центар за културу Тиват, Асоцијација „Маск“ Сегедин и Тинк Танк Студио Нови Сад.

Награда за најбољу режију додељује се Кокану Младеновићу за режију представе „Јами дистрикт“, продукција Битеф театар Београд, Центар за културу Тиват, Асоцијација „Маск“ Сегедин и Тинк Танк Студио Нови Сад.

Награда за најбољу представу додељује се представи „Јами дистрикт“, продукција Битеф театар Београд, Центар за културу Тиват, Асоцијација „Маск“ Сегедин и Тинк Танк Студио Нови Сад.

Награда „Слободан Селенић“ за најбољи текст додељује се Милени Богавац за текст представе „Јами дистрикт“, продукција Битеф театар Београд, Центар за културу Тиват, Асоцијација „Маск“ Сегедин и Тхинк Танк Студио Нови Сад.

Гласовима публике такође је одлучено да је „Јами дистрикт“ најбоља представа овог Фестивала.

Након одлуке жирија Фестивала у Алексинцу, Кокан Младеновић је објавио: „Захваљујемо на наградама. Битка тек почиње. Након што нам буде уплаћен, новчани део награде биће прослеђен фондацији Подржи живот, Сергеја Трифуновића".

Карте за вечерашњу, отказану, представу "Краљице" могу бити враћене на благајни Центра за културу. Као разлог отказивања представе наводи се да су глумице овог позоришта послале обавештења да не желе да изведу овај комад.

На трагу

Током претходних шест дана неки су покушали да политиком победе позориште, али нису успели, јер публика у Алексинцу уме да препозна медиокритет и награди квалитет. Као што рече Милош Паовић на сцени, по завршетку представе "На трагу" која је заменила непожељну "Утопљену душу" са Сергејом Трифуновићем:

"У претходних седам дана било је свега и свачега, али је ретко ко помињао човека који је овај Фестивал направио, Душан Дука Јовановић, (прекинуо га је  громки аплауз) сигурно би његова порука била: "Само вас гледам!"

Коментара: 2


# Милош Паовић Грујица Вељковић Центар за културу и уметност позориште фестивал Олга Ивановић Душан Дука Јовановић Нови Сад Фестивал првоизведених представа Сергеј Трифуновић Миливоје Млађеновић Кокан Младеновић Ничим изазван Горан Ибрајтер Јами дистрикт Слободан Савић
@cekulaleksinac @WhistlerDick @


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+15) (-1)

  E moj grade 28.11.2018.
  Obrukase te oni sto nemaju ni gram od KULTURE, oni sto nemaju ni sram ni obraz,oni sto cute zbog ove bruke i oni,sto nece dati svoje fotelje,jer im je obraz ko djon. Danas se najbolji posao dobija uvlacenjem u neciju gu....
  To je pokazao i Mujica i njemu slicni NAZADNJACI.I dok se o gradu pise,dok se festival ismej.po raznim medijima,celnici,cuj ,,celnici'' cute,niko,ama bas niko da da neku izjavu povodom ovog cirkusa.Pokusao je nesto mali Mujica,ali, bio je to samo NAZADNI pokusaj,prekinut od strane glumaca. I tako...odlazi cirkus... jos jednom pada crna zavesa nad gradom... Aleksinac je porazen... NAZADNJACI unistili nesto sto je moglo biti lepo. Mujice, zauvek ces ostati upamcen kao uvlakac, neko ko je pljunuo na kulturu.
  Bio jednom jedan Gruja...
  Kakav Gruja?
  Crni Gruja,
  nekulturan i sav jadan
  mali Muja

  Ne pitajte sta je hteo?
  Taj je hteo Festval ceo!
  I Segeja jedan deo:p
  Strasno,strasno...

  Sve dok ga jednog dana
  ne izbisase partijski drugari,
  jadan,jadan,
  Mujica mali

 • (+24) (-1)

  matija 28.11.2018.
  E pa super,i ovo svetlo smo uspeli da ugasimo!Sad da nastavimo da tumaramo po mraku!


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима