Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Уместо општине, новац за превоз деце од спонзора

rss

04.03.2015. РТС, Мондо

Деца из алексиначког села Дражевац, за које је Општина Алексинац престала да плаћа превоз до Основне школе "Бранислав Нушић" у нишком селу Доња Трнава, сутра ће поново на наставу.

Уместо општине, новац за превоз деце од спонзора

Државна ревизорска институција упозорила је општину Алексинац да ненаменски троши новац из буџета, плаћајући превоз за 24 ђака, који из Дражевца иду у школу у суседно село Доњу Трнаву, које се налази на територији града Ниша.

Уз обавештење школи да је примедбу на плаћање ових трошкова дала Државна ревизорска институција због "ненаменског трошења буџетских средстава", Општина Алексинац укинула је финансирање превоза још 1. јануара.

Родитељи, огорчени што је општина обуставила плаћање превоза у сред школске године, неколико дана нису слали децу у школу. Проблем ће бити решен, саопштено је данас из општине Алексинац, али само до краја ове школске године.

Овај пут практично је граница између Ниша и Алексинца и због 4,5 километра деца губе право на бесплатан превоз и ако им је прва школа у алексиначкој општини двоструко даља.

Проблем је у томе што ђаци живе на територији Општине Алексинац, а школују се на територији Града Ниша, па су се у Општини и у Граду оградили од финансирања превоза ових ђака. После безуспешних преговора који су трајали 2 месеца,  родитељи су решили да више не шаљу децу у школу.

Пошто их родитељи јуче нису послали на наставу данас је на састанку родитеља и председника Општине Ненада Станковића договорено решење - превоз ће до краја школске године финансирати спонзори које ће обезбедити Општина.

Родитељи, кажу, сада могу да одахну.

"Општина Алексинац ослања се на закон по коме није дужна да плаћа деци превоз зато што деца из једне општине путује у другу", каже Иван Петковић, родитељ.

Док су деца код куће и не иду у школу родитељи чекају састанак у општини Алексинац.

"Они су од првог разреда заједно према томе да мењају друштво и иду у другу школу то не долази у обзир, а утиче и психички на децу", каже Елена Поповић, родитељ.

"Осмаци су пред пријемним испитом, решавају животно питање, а седе кући", каже Слађан Михајловић, родитељ.

"Општина је направила пропуст тиме што је плаћала превоз овим ђацима, али ће проблем бити решен", каже председник општине Алексинац Ненад Станковић.

"Ми ћемо тај проблем решити тако што ћемо укључити алексиначке привреднике који ће бити спонзори и донатори њиховог превоза до јуна месеца, а од септембра месеца примењиваћемо стриктно закон", додаје Станковић.

Директор ОШ "Бранислав Нушић" Марко Ристић каже да ће спонзори деци финансирати превоз од понедељка, а да ће до тада родитељима који ће од сутра децу довозити у школу гориво платити наставници.

Ово решење је добра варијанта, видећемо како ћемо све организовати следеће године",  каже Ристић.

Без деце из Дражевца неки наставници у школи у Доњој Трнави могли би да остану без норме.

"Овде се не ради искључиво о томе да ми водимо само борбу за очување наших радних места овде је циљ да се поштује воља родитеља, јер та деца 70 година иду у ову школу", каже директор ОШ "Бранислав Нушић" у Доњој Трнави Марко Ристић.

Ако се ништа не промени до наредне школске године родитељи из Дражевца, који пошаљу децу у ову школу, мораће сами да плаћају превоз који износи месечно око 3.500 динара.

 


# председник општине превоз општина Дражевац Ненад Станковић школа Доња Трнава Марко Ристић Иван Петковић Слађан Михајловић Бранислав Нушић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима