Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Ненад Станковић: "Превоз ђака плаћаћемо како закон налаже"

rss

03.03.2015. извор: Јужне вести

Како је објаснио председник Општине Алексинац Ненад Станковић, финансирање превоза ђака је обустављено због Члана 69. Закона о основном образовању и васпитању који прописује да "ученик коме је на основу захтева родитеља, одн. старатеља омогућено да похађа школу ван подручја коме припада има право на бесплатан превоз само у оквиру школског подручја у којем има пребивалиште.“

Ненад Станковић: "Превоз ђака плаћаћемо како закон налаже"

Претходних година је, како сматра Станковић, такво финансирање било могуће "зато што се није имала у виду законска утемељеност ове праксе коју, управо из разлога што се ради о основношколцима из руралних средина, нико није доводио у питање."

Родитељи су били незадовољни и што су за престанак финансирања сазнали скоро месец дана након такве одлуке, јер је школа такав допис добила тек 29. јануара.

Поменути допис послат је са закашњењем зато што смо у том периоду покушавали да нађемо други модел или начин финасирања поменутог превоза ученика, нажалост безуспешно - каже Станковић.

Као једино могуће решење овог проблема он види "поступање по закону".

Превоз ђака плаћаћемо како закон налаже - „само у оквиру школског подручја у којем има пребивалиште“. Иако родитељи имају слободу избора школе за своју децу, то аутоматски не подразумева и обавезу локалне самоуправе око плаћања - додаје Станковић.

Ипак, родитељи се надају да ће на сутрашењем састанку са председником Општине постићи договор.

Подсећамо, основној школи "Бранислав Нушић" у нишком селу Доња Трнава од јуче недостају 24 ђака из оближњег алексиначког села Дражевац, јер су, након одустајања Општине Алексинац да финансира њихов превоз, родитељи одлучили да их у школу не шаљу.

Проблем је у томе што ђаци живе на територији Општине Алексинац, а школују се на територији Града Ниша, па се због тога и у Општини и у Граду ограђују од финансирања превоза ових ђака уз образложење да за то "нема законског основа".

Уз обавештење школи да је примедбу на плаћање ових трошкова дала Државна ревизорска институција због "ненаменског трошења буџетских средстава", Општина Алексинац укинула је финансирање превоза још 1. јануара.

Од тада су се родитељи, како причају, сналазили како су знали. Школа је обезбедила превоз за првих десетак дана другог полугодишта, затим су деца недељу дана одсуствовала из школе, да би затим око финансирања трошкова помагали сами наставници.

Пошто преговори око проналажења решења за ове ђаке између родитеља, представника школе, Општине Алексинац и Града Ниша безуспешно трају око 2 месеца, родитељи су решили да их у школу од јуче и не шаљу.

"Било нам је обећано да ће Општина Алексинац и Град Ниш плаћати по пола, али после су рекли да ни за то нема законског основа. Шта ће сад осмаци? Ускоро им је пријемни, од тога им зависи будућност. Могли су с том одлуком да сачекају бар до краја године. Деца испаштају, а нису крива." - каже Јовица Митровић, родитељ једног петака.

Као решење нуди се пресељење ђака у школу на територији Алексинца, али је она од Дражевца удаљена скоро 10 километара, дупло више од ове у Доњој Трнави, а деца би од аутобуске станице до ње морала да пешаче магистралним путем скоро километар.

"Деца би ходала и по невремену да пешаче магистралом што је потпуно небезбедно. Зашто да мењамо школу у коју наша деца иду деценијама, и то усред школске године?" - пита Митровић.

Директор ОШ у Доњој Трнави, Марко Ристић, каже да се за помоћ обраћао и Управи за образовање Ниша и Школској управи Ниш и да ни они нису успели да пронађу правни основ да Град преузме одговорност плаћања.

Проблем са превозом ученика се јавља и у другим школама на подручју Ниша, пре свега због сиромаштва.

"Као директор школе, немам намеру да неког прозивам и тражим кривца, већ искључиво имам жељу да се деца врате у клупе и да се испоштује воља родитеља. Ова школа има ђаке из Дражевца већ 70 година. Ако сада због мање од 80.000 динара месечно изгубимо одељење, и посао 14 наставника биће угрожен." - каже Ристић.

Додаје да се оваквим одлукама угрожава и Уставом загарантовано право деце на бесплатно школовање.

Месечна картица кошта око 3.300 динара, што значи да би за картице 24 ученика требало сваког месеца издвајати 79.200 динара.


# председник општине превоз буџет општина Дражевац школе Ненад Станковић школа ревизија Доња Трнава ученици Јовица Митровић Марко Ристић ДРИ Бранислав Нушић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима