Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Основци из Дражевца остали без превоза и школе

rss

02.03.2015. Југмедиа, Јужна Србија Инфо

Основци из села Дражевац, њих двадесет четворо нису данас похађали наставу, а разлог је одбијање општине Алексинац да плаћа њихов превоз до школе „Бранислав Нушић“ у Доњој Трнави.

Основци из Дражевца остали без превоза и школе

Родитељи су одлучни у својој одлуци да не пусте своје малишане на наставу све док поново не буду имали превоз до школе.

Срђан Станковић, један од родитеља малишана из Дражевца, каже да општина Алексинац нуди малишанима бесплатне картице за превоз, али до школе у Катуну.

„Наша деца су остала без бесплатног превоза због тога што иду у школу која се налази на територији града Ниша. Општина предлаже да се деца пребаце у школу у Катун иако је та школа нашој деци дупло даља од школе у Доњој Трнави, а уз то би морали да пешаче магистралним путем скоро један километар“, каже Станковић.

Он подсећа да је удаљеност Дражевца од Доње Трнаве свега пет километра, док је удаљеност до Катуна десет километара.

Станковић каже да ће се родитељи у среду састати са председником општине Алексинац како би покушали да реше проблем са превозом До тада, додаје Станковић, деца сигурно неће ићи у школу.

Директор Основне школе „Бранислав Нушић“ Марко Ристић каже да су деца из Дражевца остала без превоза на половини школске године и да није било ранијих наговештаја да ће се тако нешто догодити.

Ристић истиче да је општина Алексинац од 2001. године плаћала превоз ученицима из Дражевца, међутим престала је на крају прошле године.

„Да деца не би губила часове, приватни превозник који их је раније возио, у другом полугођу их је бесплатно возио још осам дана, након тога су запослени у школи сакупили новац и деци једно време плаћали превоз, а потом нису ишла у школу десет дана. Од 9. фебруара до сада довозили су их родитељи, али више не могу јер многи живе испод границе сиромаштва“, каже Ристић.

Он истиче да је школа учинила све што је у њеној моћи да овај проблем буде решен, али ти напори нису уродили плодом.

„Надлежни у градској управи у Нишу су се ангажовали, али смо добили објашњење град не може да плаћа превоз ученицима који не живе на подручју града. На другој страни од општине Алексинац смо добили објашњење да не могу да плаћају превоз јер им је то ревизор усмено забранио“, изјавио је Ристић.

Према његовим речима превоз малишана из Дражевца до школе коштао је до сада око 70.000 динара.


# превоз општина Дражевац Катун школе школа Доња Трнава ученици Марко Ристић Срђан Станковић Бранислав Нушић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима