Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Umesto opštine, novac za prevoz dece od sponzora

rss

04.03.2015. RTS, Mondo

Deca iz aleksinačkog sela Draževac, za koje je Opština Aleksinac prestala da plaća prevoz do Osnovne škole "Branislav Nušić" u niškom selu Donja Trnava, sutra će ponovo na nastavu.

Umesto opštine, novac za prevoz dece od sponzora

Državna revizorska institucija upozorila je opštinu Aleksinac da nenamenski troši novac iz budžeta, plaćajući prevoz za 24 đaka, koji iz Draževca idu u školu u susedno selo Donju Trnavu, koje se nalazi na teritoriji grada Niša.

Uz obaveštenje školi da je primedbu na plaćanje ovih troškova dala Državna revizorska institucija zbog "nenamenskog trošenja budžetskih sredstava", Opština Aleksinac ukinula je finansiranje prevoza još 1. januara.

Roditelji, ogorčeni što je opština obustavila plaćanje prevoza u sred školske godine, nekoliko dana nisu slali decu u školu. Problem će biti rešen, saopšteno je danas iz opštine Aleksinac, ali samo do kraja ove školske godine.

Ovaj put praktično je granica između Niša i Aleksinca i zbog 4,5 kilometra deca gube pravo na besplatan prevoz i ako im je prva škola u aleksinačkoj opštini dvostruko dalja.

Problem je u tome što đaci žive na teritoriji Opštine Aleksinac, a školuju se na teritoriji Grada Niša, pa su se u Opštini i u Gradu ogradili od finansiranja prevoza ovih đaka. Posle bezuspešnih pregovora koji su trajali 2 meseca,  roditelji su rešili da više ne šalju decu u školu.

Pošto ih roditelji juče nisu poslali na nastavu danas je na sastanku roditelja i predsednika Opštine Nenada Stankovića dogovoreno rešenje - prevoz će do kraja školske godine finansirati sponzori koje će obezbediti Opština.

Roditelji, kažu, sada mogu da odahnu.

"Opština Aleksinac oslanja se na zakon po kome nije dužna da plaća deci prevoz zato što deca iz jedne opštine putuje u drugu", kaže Ivan Petković, roditelj.

Dok su deca kod kuće i ne idu u školu roditelji čekaju sastanak u opštini Aleksinac.

"Oni su od prvog razreda zajedno prema tome da menjaju društvo i idu u drugu školu to ne dolazi u obzir, a utiče i psihički na decu", kaže Elena Popović, roditelj.

"Osmaci su pred prijemnim ispitom, rešavaju životno pitanje, a sede kući", kaže Slađan Mihajlović, roditelj.

"Opština je napravila propust time što je plaćala prevoz ovim đacima, ali će problem biti rešen", kaže predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković.

"Mi ćemo taj problem rešiti tako što ćemo uključiti aleksinačke privrednike koji će biti sponzori i donatori njihovog prevoza do juna meseca, a od septembra meseca primenjivaćemo striktno zakon", dodaje Stanković.

Direktor OŠ "Branislav Nušić" Marko Ristić kaže da će sponzori deci finansirati prevoz od ponedeljka, a da će do tada roditeljima koji će od sutra decu dovoziti u školu gorivo platiti nastavnici.

Ovo rešenje je dobra varijanta, videćemo kako ćemo sve organizovati sledeće godine",  kaže Ristić.

Bez dece iz Draževca neki nastavnici u školi u Donjoj Trnavi mogli bi da ostanu bez norme.

"Ovde se ne radi isključivo o tome da mi vodimo samo borbu za očuvanje naših radnih mesta ovde je cilj da se poštuje volja roditelja, jer ta deca 70 godina idu u ovu školu", kaže direktor OŠ "Branislav Nušić" u Donjoj Trnavi Marko Ristić.

Ako se ništa ne promeni do naredne školske godine roditelji iz Draževca, koji pošalju decu u ovu školu, moraće sami da plaćaju prevoz koji iznosi mesečno oko 3.500 dinara.

 

Komentara: 1


# predsednik opštine prevoz opština Draževac Nenad Stanković škola Donja Trnava Marko Ristić Ivan Petković Slađan Mihajlović Branislav Nušić
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+6) (-0)

    Mr. Bean 04.03.2015.
    Pitajte predsednika opstine gde je trosio pare iz budzeta, bilo bi lepo videti na sta je spiskao tudji novac, ako uopste zna gde je i na sta ''bacao'' novac !


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima