Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Уљни шкриљци мењају ток реке Моравице

rss

28.02.2012.

Министарство животне средине објавило је јавни позив за избор консултанта у одабиру стратешког партнера за експлоатацију уљних шкриљаца Алексиначког басена.

Уљни шкриљци мењају ток реке Моравице

Рок за подношење понуда истиче 30 дана од објављивања у Службеном гласнику, а истог дана ће понуде заинтересованих бити и отворене, објављено је на сајту министарства.

Рок за доношење одлуке о избору најповољније понуде је 15 дана од отварања понуда.

Образована је Комисија за спровођење предметне јавне набавке, а Министарство животне средине, рударства и просторног планирања је овлашћено да у име и за рачун владе спроведе поступак јавне набавке.

Влада Србије је 12. јануара донела Одлуку о покретању поступка јавне набавке консултантских услуга за припрему и спровођње поступка за избор стратешког партнера за екплоатацију, припрему, прераду и производњу нафте и нафтних деривата из уљних шкриљаца применом отвореног поступка.


Питали смо министра Дулићада ли је изабран приватизациони саветник за уљне шкриљце код Алексинца?

- Још увек није изабран консултант који ће пружати стручну помоћ у припреми и спровођењу поступка избора стратешког партнера за експлоатацију, припрему, прераду и производњу нафте и нафтних деривата из уљних шкриљаца. Јавни позив за прикупљање понуда за набавку услуга у отвореном поступку је завршен и биће објављен у Службеном гласнику наредних дана. Избор приватизационог саветника се очекује у току априла, имајући у виду да у јавном огласу постоје рокови.


Има ли шансе да се до краја мандата ове Владе нађе стратешки партнер за уљне шкриљце и ко би то могао бити?

- Када консултант заврши свој део посла, Влада ће донети одлуку о избору модела стратешког партнерства и расписати јавни конкурс. Имајући у виду да ће се овај процес избора стратешког партнера завршити најраније до краја ове године, није могуће да то буде у току мандата ове Владе. У сваком случају, ради се о пројекту за наредне деценије и генерације које долазе, па га никако не треба повезивати са дневном политиком.


Да ли би се ти шкриљци у Алексинцу и прерађивали, будући да међу мештанима има већ негодовања због тога?

- Виши ниво пројектне документације, као и анализа тржишта, показаће где ће се налазити постројење за прераду уљних шкриљаца. Због могућности да се експлоатација уљних шкриљаца злоупотреби како би се грађани плашили могућих негативних последица њихове прераде, уверавамо све да је реч о најновијој технологији, са минималним негативним ефектима на животну средину. Када будемо донели одлуку о локацији где би се постројење градило, урадићемо и студију процене утицаја на животну средину, у чијој изради и доношењу ће учествовати јавност. Дакле, јавност ће бити укључена у сваки сегмент пројекта.


Спекулише се да ће село Суботинац које лежи на уљним шкриљцима бити исељено, да ће бити измењен чак и ток реке Моравице. Има ли у томе истине?

- Студија изводљивости и остала пројектна документација ће показати колики ће део површински коп обухватити, а на основу тога и која ће површина бити обухваћена. Урађен је Пројекат измештања реке Моравице, где је планирано њено измештање у дужини од 1.300 метара.


Коментара: 5


# Суботинац шкриљци
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Camdzija 20.03.2012.
  dddddd

 • (+0) (-0)

  Camdzija 20.03.2012.
  Kako su krenili po treci put u izbornu kampanju ovi demokrate ce i MORAVU ane samo moravicu da ispravljaju.A POENTA PRICE ULJNI SKRILJAC BICE ATUELAN KOLIKO I KAMPANJA. U prevodu LAZNE PRICE PRAZNA OBECANJA. Za 12 godine vladavine i laganja naroda nisu ni PROJEKAT IZVODLJIVOSTI URADILI . Da su iskreni u zelji da pomognu Aleksincu uradili bi nasip na levoj obali morave, modernizovali jamu rudnika ,unapredili poljoprivrednu proizvodnju po cemu smo i bili poznati a ne traziti naftu tamo gde je prosto nema. Ministar Dulic bi naftu trebao da trazi na drugom mestu mozda tamo gde je stvarno ima.Jos jednom ce skriljci biti zaboravljeni sa izbornom kampanjom a MORAVICA I MORAVA CE I DALJE TECI TU GDE I TEKU .

 • (+0) (-0)

  Rade 22.03.2012.
  Aman bre Dulicu ne pali sirotinju vise.

 • (+0) (-0)

  zezelj 10.04.2012.
  Nakacili slemove pa nece u rudnik da silaze ali za slikanje a kazu minimalno zagadjenje pa jeste minimalno ako neko zivi 200 i vise kilometara odatle a oni koji tu ostaju i zive videce kasnije sta je zagadjenje a koliko znam u nekoliko zemalja evropske unije je takva exploatacija prekinuta bas zbog zagadjenja jer je katastrofalno. Tako da je bolje neka ostane kako jeste jer i da se to uradi niko nece dobiti naftu za 50 dinara a i oni koji oce da zgrnu pare u licni dzep pa dolaze u nasu opstinu samo ako ima nesto da se uzme a da se da od toga nema nikad reci. A da ti koji se zalazu za to zive u Aleksincu sigurno nebi dozvolili da se to uopste exploatise i radi a da dodam pijace vode je ionako veoma malo i sve manje jer zasto bi se Aleksinac napajao iz Bovanskog jezera pa nek se i to zagadi. Voda ce za nekoliko godina biti skuplja od nafte i derivata zato cuvajmo je dok je jos imamo

 • (+0) (-0)

  rade 15.04.2012.
  Od to nema nista. Sve je propaganda pred izbore


[ Додај коментар ]

Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима