Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Стара предизборна тема: НИС ускоро креће у експлоатацију уљних шкриљаца

rss

08.03.2017. Александар Гвозден

Некако су Алексинчани навикли да се уочи сваких избора покрене тема експлоатације уљних шкриљаца.
Такође, ништа нас више не чуди када се та тема изненада заборави након избора.

Стара предизборна тема: НИС ускоро креће у експлоатацију уљних шкриљаца

Пре пар година обављена су истраживања квалитета и процене залиха уљних шкриљаца у Алексиначкој општини. Процењено је да поље од Алексиначког Рудника до Суботинца има велике залихе лако доступних шкриљаца.

Како пише данашња Политика, процењује се да је за прву фазу пројекта потребно око 300 милиона евра, што би Алексинцу могло да донесе 1.000 нових радних места, а држави две милијарде динара пореза годишње.

Нафтна индустрија Србије озбиљно је заинтересована за почетак експлоатације уљних шкриљаца из алексиначкoг басена за шта је само у првој фази пројекта спремна да уложи око 300 милиона евра. Цео пројекат који значајно повећава залихе нафте и гаса у Србији, могао би да заживи већ средином ове године, незванично сазнаје „Политика”.

Шкриљци из којих се добија нафта налазе се на површини и копају се као руда, где се на сваку тону руде добије одређени проценат нафте, која након тога иде на прераду у рафинерију. Сва до сада обављена испитивања потврдила су да је проценат добијања нафте из уљних шкриљаца врло висок и да износи чак 13,5 до 15 одсто, објашњава наш познати лист. Складиштење 85% отпада нико не помиње.

Својевремено је наш портал покушао да постави питање председнику општине, Ненаду Станковићу, на тему, да ли ће Алексинац бити пољопривредна или индустријска општина. Наиме, експлоатација и прерада уљних шкриљаца је веома прљав посао и процењује се да би била контаминирана и прекоморавска села. Тада више нико не би куповао паприку из Бобовишта, кромпир из Трњана, купус из Нозрине.

На ово питање, као и на сва друга никада нисмо добили одговор, нити прилику за други интервју.

Државни секретар у Министарству рударства и енергетике Душан Мракић рекао је у новембру 2009. године да би наредне године (2010) у Алексинцу требало да буде отворено велико градилиште за експлоатацију уљних шкриљаца.

"Радимо додатна испитивања у једном институту у Немачкој и ако буду потврђена раније спроведена истраживања, надам се да ће идуће године такво градилиште бити отворено у Алексинцу", казао је Мракић новинарима у паузи Економског самита.

НИС је већ био у игри за експлоатацију. Наиме, 2012. године министар Милан Бачевић је најавио да су представници Нафтне индустрије Србије и Гаспрома већ најавили учешће на међународном тендеру за експлоатацију и прераду уљних шкриљаца у алексиначком басену. Тада је био најављен тендер за експлоатацију.

Негде 2014. године, опет у изборној кампањи, Министарка енергетике Владе Србије у оставци Зорана Михајловић изјавила је да ће експлоатација уљних шкриљаца код Алексинца бити реализована, и то издавањем концесије.

"То је један од приоритета енергетског сектора у Србији. Чињеница је да та улагања директно утичу на привредни раст", рекла је Михајловићева за дневни лист Данас.

Она је додала да ће и друге, већ започете инвестиције углавном бити реализоване по принципу давања концесија, као и стратешких и приватно-јавних партнерстава.

Подсећамо да је народни посланик Далибор Радичевић, у предизборној кампањи изјавио:

„Податак од 54% незапослених у Алексинцу је катастрофалан. За то није крива Српска напредна странка већ странке које су владале у Србији у време приватизације Алпоса, Фрада, Бетоњерке... Нама неће помоћи „Београд на води“, већ развој пољопривреде, пошто смо ми претежно пољопривредна општина“.

Одговор на питање да ли се планираним развојем пољопривреде одустало од експлоатације уљних шкриљаца, остао је без одговора.

Тема резервисана само за изборе

Како се ова тема лако заборави након избора сведочи и портал Њуз.нет који је још 2012. године објавио чланак: Нестали уљни шкриљци у Алексинцу вредни 180 милијарди долара.

Можда смо имали мало више "среће", па нас је та тема заобишла приликом прошлогодишњих избора. Тада су нам обећали систем наводњавања из Бованског језера, а на основу пројекта од пре 20 година. На обећању се и завршило.

Све у свему, превише тема је отворено, а грађанство нико ништа не пита. Од нас се само тражи да убацимо листић у кутију...

 


# Зорана Михајловић Алексиначки Рудник екологија Милан Бачевић интервју избори Далибор Радичевић НИС енергетика уљни шкриљци Ненад Станковић Суботинац нафта шкриљци Београд на води привредни раст Душан Мракић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима