Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Uljni škriljci menjaju tok reke Moravice

rss

28.02.2012.

Ministarstvo životne sredine objavilo je javni poziv za izbor konsultanta u odabiru strateškog partnera za eksploataciju uljnih škriljaca Aleksinačkog basena.

Uljni škriljci menjaju tok reke Moravice

Rok za podnošenje ponuda ističe 30 dana od objavljivanja u Službenom glasniku, a istog dana će ponude zainteresovanih biti i otvorene, objavljeno je na sajtu ministarstva.

Rok za donošenje odluke o izboru najpovoljnije ponude je 15 dana od otvaranja ponuda.

Obrazovana je Komisija za sprovođenje predmetne javne nabavke, a Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja je ovlašćeno da u ime i za račun vlade sprovede postupak javne nabavke.

Vlada Srbije je 12. januara donela Odluku o pokretanju postupka javne nabavke konsultantskih usluga za pripremu i sprovođnje postupka za izbor strateškog partnera za ekploataciju, pripremu, preradu i proizvodnju nafte i naftnih derivata iz uljnih škriljaca primenom otvorenog postupka.


Pitali smo ministra Dulićada li je izabran privatizacioni savetnik za uljne škriljce kod Aleksinca?

- Još uvek nije izabran konsultant koji će pružati stručnu pomoć u pripremi i sprovođenju postupka izbora strateškog partnera za eksploataciju, pripremu, preradu i proizvodnju nafte i naftnih derivata iz uljnih škriljaca. Javni poziv za prikupljanje ponuda za nabavku usluga u otvorenom postupku je završen i biće objavljen u Službenom glasniku narednih dana. Izbor privatizacionog savetnika se očekuje u toku aprila, imajući u vidu da u javnom oglasu postoje rokovi.


Ima li šanse da se do kraja mandata ove Vlade nađe strateški partner za uljne škriljce i ko bi to mogao biti?

- Kada konsultant završi svoj deo posla, Vlada će doneti odluku o izboru modela strateškog partnerstva i raspisati javni konkurs. Imajući u vidu da će se ovaj proces izbora strateškog partnera završiti najranije do kraja ove godine, nije moguće da to bude u toku mandata ove Vlade. U svakom slučaju, radi se o projektu za naredne decenije i generacije koje dolaze, pa ga nikako ne treba povezivati sa dnevnom politikom.


Da li bi se ti škriljci u Aleksincu i prerađivali, budući da među meštanima ima već negodovanja zbog toga?

- Viši nivo projektne dokumentacije, kao i analiza tržišta, pokazaće gde će se nalaziti postrojenje za preradu uljnih škriljaca. Zbog mogućnosti da se eksploatacija uljnih škriljaca zloupotrebi kako bi se građani plašili mogućih negativnih posledica njihove prerade, uveravamo sve da je reč o najnovijoj tehnologiji, sa minimalnim negativnim efektima na životnu sredinu. Kada budemo doneli odluku o lokaciji gde bi se postrojenje gradilo, uradićemo i studiju procene uticaja na životnu sredinu, u čijoj izradi i donošenju će učestvovati javnost. Dakle, javnost će biti uključena u svaki segment projekta.


Spekuliše se da će selo Subotinac koje leži na uljnim škriljcima biti iseljeno, da će biti izmenjen čak i tok reke Moravice. Ima li u tome istine?

- Studija izvodljivosti i ostala projektna dokumentacija će pokazati koliki će deo površinski kop obuhvatiti, a na osnovu toga i koja će površina biti obuhvaćena. Urađen je Projekat izmeštanja reke Moravice, gde je planirano njeno izmeštanje u dužini od 1.300 metara.


Komentara: 5


# Subotinac škriljci
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Camdzija 20.03.2012.
    dddddd

  • (+0) (-0)

    Camdzija 20.03.2012.
    Kako su krenili po treci put u izbornu kampanju ovi demokrate ce i MORAVU ane samo moravicu da ispravljaju.A POENTA PRICE ULJNI SKRILJAC BICE ATUELAN KOLIKO I KAMPANJA. U prevodu LAZNE PRICE PRAZNA OBECANJA. Za 12 godine vladavine i laganja naroda nisu ni PROJEKAT IZVODLJIVOSTI URADILI . Da su iskreni u zelji da pomognu Aleksincu uradili bi nasip na levoj obali morave, modernizovali jamu rudnika ,unapredili poljoprivrednu proizvodnju po cemu smo i bili poznati a ne traziti naftu tamo gde je prosto nema. Ministar Dulic bi naftu trebao da trazi na drugom mestu mozda tamo gde je stvarno ima.Jos jednom ce skriljci biti zaboravljeni sa izbornom kampanjom a MORAVICA I MORAVA CE I DALJE TECI TU GDE I TEKU .

  • (+0) (-0)

    Rade 22.03.2012.
    Aman bre Dulicu ne pali sirotinju vise.

  • (+0) (-0)

    zezelj 10.04.2012.
    Nakacili slemove pa nece u rudnik da silaze ali za slikanje a kazu minimalno zagadjenje pa jeste minimalno ako neko zivi 200 i vise kilometara odatle a oni koji tu ostaju i zive videce kasnije sta je zagadjenje a koliko znam u nekoliko zemalja evropske unije je takva exploatacija prekinuta bas zbog zagadjenja jer je katastrofalno. Tako da je bolje neka ostane kako jeste jer i da se to uradi niko nece dobiti naftu za 50 dinara a i oni koji oce da zgrnu pare u licni dzep pa dolaze u nasu opstinu samo ako ima nesto da se uzme a da se da od toga nema nikad reci. A da ti koji se zalazu za to zive u Aleksincu sigurno nebi dozvolili da se to uopste exploatise i radi a da dodam pijace vode je ionako veoma malo i sve manje jer zasto bi se Aleksinac napajao iz Bovanskog jezera pa nek se i to zagadi. Voda ce za nekoliko godina biti skuplja od nafte i derivata zato cuvajmo je dok je jos imamo

  • (+0) (-0)

    rade 15.04.2012.
    Od to nema nista. Sve je propaganda pred izbore


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima