Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Површинска експлоатација шкриљаца испод Алексинца

rss

06.08.2011.

Овога пута је ствар отишла предалеко, не ради се само о уобичајеној предизборној причи. Ако погледате претходних пар вести видећете да изјаве дају представници владе и министарстава.

Површинска експлоатација шкриљаца испод Алексинца

Мислим да је крајње неозбиљно расправљање о мерама заштите ж.с. приликом површинског копа, обиђите Бор или Колубару, баталите слике и Естонију (на разгледници и Алексинац изгледа лепо), сетите се ''Инсајдера'' о Колубари, нарочито дела о насељу Вреоци. Да грам прашине не одлети, страшна је сама помисао да би већ у првом потезу (скидања кровине - првог површинског слоја шкриљца дебљине 75 м) на простору од Рутевца, преко Суботинца, Краљева, Алексинца (до Мораве), Ал Рудника и Бобовишта настала једна огромна рупчага. Да ли сте свесни да вам за коју годину могу покуцати на врата са решењем за експропријацију. Где ће те онда? (пример Вреоци) Шта ће те ви који не добијете решења за експропријацију, а куће почну да вам се обрушавају у ископе (пример Бор). Шта би било који грађанин Алексинца могао да има користи од површинске експлоатације шкриљаца кад се она ради машински? Којем се то послу надате? Па не треба њима 2000 људи за обезбеђење.

Резерве угља су 29 милиона тона, захтевају много радне снаге, подземно се експлоатишу и настаје тек по које брдашце јаловине, од које се успешно праве грађевински елементи (Фагрем - Д. Адровац). Зашто сте запели да нас трајно избришете са мапе? Кава ће то општина бити ако јој ишчупаш срце, односно срушиш административни, политички и у сваком другом смислу центар? Где ћемо да градимо Нови Алексинац? У Вукањи? У Преконозима?

Екстракција се врши обично у близини експлоатације, настају огромне количине отпадне воде. Уз све мере заштите, свака хаварија са исцуривањем зауљене воде уништавала би сав живи свет у Моравици и Морави и угрожавала Дунав до Црног мора (распитајте се код старијих како је изгледала Морава док се у Адровцу прао угаљ - место се и даље зове ''Црна вода''). Уз ископ се праве термоелектране у којима се сагорева неквалитетан шкриљац, а из њих настају гомиле пепела које разноси ветар (обиђите Обреновац и Костолац). Шта се бре заносите разгледницама и интернетом? Седите у ауто и прошетајте се до било ког примера који сам навео у Србији па се онда јавите да попричамо о ''најсавременијим мерама заштите ж.с.''.

Естонци имају директиву да сваке године смањују експлоатацију док је потпуно не прекину и морају негде да увале прљаву технологију и линије. Уопште није немогуће да ће доћи у Алексинац. Република Србија у Просторном плану донетом прошле године уопште није сагледавала експлоатацију шкриљаца у Србији!

Дугогодишња празна прича локалних политичара је коначно добила могућност да постане кошмар на јави. Продаће нас за шаку долара. Наши шкриљци треба да повећају вредност ЕПС-а пред приватизацију. Ми смо већ пукли, а да тога нисмо ни свесни. Касно ће бити сутра да се кају они који су нас увалили у говна. Кајаће се и они који су идеју не размишљајући подржавали. Једино место где ће будући ''бивши'' Алексинчани моћи да се окупе биће група на фб-у: ''Tribute to Aleksinac'' или сличног назива.

Управо се дешава најсудбоноснија ствар у историји Алексинца, страшнија од свих ратова, поплава и невремена који су га икада задесили. Ово се све неће десити само ако се 2012. деси смак света или ЕУ одлучи да смо им ипак близу па нареди Естонцима да њихове старе кашљаре и кршеве терају негде у Азију, Африку или неку другу п.м.

 


# Алексиначки Рудник општина Бобовиште Краљево уљни шкриљци Суботинац Рутевац нафта шкриљци
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима