Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Срби побегли из сибирске забити

rss

27.03.2015. Вести онлајн, Алексинац.Нет

Двојица српских радника, Зоран Цветковић из Алексинца и Горан Бубњевић из Сомбора, који су преко фирме Сив инвест радили на градилишту у месту Кујумба у сибирској забити, стигли су синоћ на аеродром у Сурчину.

фото: Алексинац.Нет

Они су, претходно, дигли су буну незадовољни условима рада и неисплаћеним хонорарима, уз тврдњу да док чекају повратак кући седе заточени на 16. спрату некакве зграде у московском предграђу Тушино.

У писму које су доставили појединим српским медијима узбунили су и домаћу јавност, којој је још у свежем сећању страдање шесторице српских радника, такође у далеком

- Захваљујући медијима, враћамо се кући. Шта ће бити са оним људима који су остали у централном Сибиру, бога питај. Пет година сам провео радећи по Русији, и овако нешто нисам доживео, а шест градилишта и три фирме сам променио. За Русе не могу да кажем ништа лоше, али ови наши - немам речи - рекао је јуче за "Вести" Цветковић који се представио и као секретар Друштва српско-руског пријатељства "Рајевски Вронски" из Алексинца.

Радници тврде да су три месеца радили на температури од минус 40, да су због пада рубље практично остали без договорене зараде, да нису имали адекватну лекарску негу, ни основне услове за живот.

Двојица радника тражила су да се врате кући због здравствених проблема, незадовољни медицинском услугом. Голубовић тврди да се на објекту налази лекар, а да им је фирма Велестрој обезбедила и хеликоптер за хитне случајеве.
- На нашем објекту ради око 600 људи, па се поставља питање да ли су сви они "заробљени"? Да ли мислите да би они радили све време, да су услови такви како причају двојица радника - додаје Голубовић и обећава "за који дан" исплату јануарске зараде.

- Услови у Кујумби су били ненормални. Били смо смештени у контејнерима са по шест људи на 12 квадрата, хранили су нас веома лоше. Уз то смо радили на хладноћи по 11 сати дневно само да бисмо зарадили тих договорених шест долара на сат. И сада су нам због лошег курса рубље преполовили сатницу - навели су радници у писму.

Власник фирме Сив инвест Горан Голубовић, међутим, тврди да радници "изврћу истину".

- Није ми јасно зашто то раде. Све је сређено и они путују кући. Чак са Цветковићем који ради грејање имам договор да се врати у Русију и да наставимо сарадњу. Од свега што су навели, истина је да су новац тешко зарадили. Сви они који долазе упознати су апсолутно са свим условима рада и оним што их очекује - рекао је јуче Голубовић, док је у амбасади Србије у Москви чекао да га, поводом овог случаја, прими конзул Милан Живковић.

Проблеми са пасошима

У изјави за Алексиначке вести, Цветковић каже да су имали проблема и са визама јер су оне истекле још почетком фебруара и да су због тога били у прекршају. Због тога су имали проблема на граници.

 


# Русија радници Клуб Српско Руског пријатељства Зоран Цветковић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима