Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Данас: На градилишту у Русији преживео четворомесечну Голготу

rss

02.04.2015.

Цветковић: Зарада нам је била преполовљена, смештај и храна неквалитетна, готово месец дана чекали смо на повратак кући
Послодавац: На градилишту је 600 радника, да су услови тако лоши и они би тражили да се врате

фото: Алексинац.Нет

Након месец дана чекања двојица српских радника, Зоран Цветковић из Алексинца и Горан Бубњевић из Сомбора, успели су да се из Русије, где су били ангажовани на изградњи енергетске инфраструктуре, врате у Србију због нарушеног здравственог стања, незадовољни зарадама, условима смештаја и исхраном.

- Ангажовала нас је фирма Горана Голубовића, СИВ инвест, као грађевинске раднике у Кујумби, у централном Сибиру, тачније речено Краснојарској области, али су проблеми настали јер нас је плаћала мање него што је било договорено приликом потписивања уговора. Наиме, мени је конкретно речено да ћу бити плаћен шест долара на сат, да би се у пракси то претворило у свега три долара које сам добијао. Речено нам је да је то због лошег курса рубље према долару, због чега је наша зарада фактички преполовљена. Такође, зараде су касниле, односно нису исплаћиване предвиђеном динамиком - објашњава Цветковић.

Он додаје да радници који су остали у Русији примају тек јануарску плату, а тврди и да је било обмана, јер је кад је дошао у земљу, видео да послодавац није уплатио децембарску зараду.

- И смештај није био адекватан, по шест радника спавало је у контејнерима од осам квадрата. Хране је количински било довољно, али су јела била неквалитетна, без витамина и углавном из конзерви. Услови су били нехумани јер се радило по 11 сати на температури од минус 40 степени Целзијуса. Градилиште се налази у ненасељеном делу Сибира, у радничком кампу није било медицинске заштите, због чега смо се Бубњевић и ја разболели и затражили да се вратимо назад у Србију - каже наш саговорник.

Он истиче да је на грађевини боравио укупно три месеца, а након што се разболео, суочио се са смањеном и нередовном исплатом и лошим условима смештаја, исхране и рада.

- Пре нас се због болести већ вратио један радник. С обзиром да су нам визе за боравак у Русији истекле у фебруару, Бубњевић и ја смо били принуђени да чекамо месец дана да се среде папири за наш повратак. Предали смо документа послодавцу како би се прибавиле визе и чекали месец дана да се то реши. Највећи део времена смо провели на градилишту у Сибиру, тек последњих седам дана у Москви, а да нас за све то време нико није питао да ли имамо шта да једемо - истиче Цветковић.

Према његовим речима, било је проблема и на граници јер је у његовом пасошу био украјински печат, али је успео да објасни како му је пасош био код послодавца и да у тој земљи није био.

- За нашу Голготу криви су искључиво наши људи а никако руски домаћини. Немам доказе, али верујем да су руски партнери нашем послодавцу све договорено уредно исплаћивали и да нас сигурно они нису закинули за зараду. На градилишту борави још више од десетак радника који желе да се врате у Србију и претпостављам да се и даље суочавају са истим проблемима којима смо и ми били изложени - каже Цветковић.

Поводом овог случаја огласио се и Горан Голубовић, власник СИВ инвеста, који тврди да Цветковић и Бубњевић "искривљују истину".

- Све што је било потребно за њихов повратак, који су сами тражили, ми смо обезбедили. Сви запослени на градилишту су од самог старта упознати са условима рада који их очекују. Није тачно да на градилишту не постоји адекватна медицинска нега јер се на објекту налази лекар а обезбеђен је и хеликоптер за хитне случајеве. На градилишту је ангажовано 600 радника и немогуће је да би сви они пристали да раде да су услови заиста тако лоши како тврде Цветковић и Бубњевић - закључује Голубовић.

Г. Влаовић


# Русија радници Зоран Цветковић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима