Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Srbi pobegli iz sibirske zabiti

rss

27.03.2015. Vesti onlajn, Aleksinac.Net

Dvojica srpskih radnika, Zoran Cvetković iz Aleksinca i Goran Bubnjević iz Sombora, koji su preko firme Siv invest radili na gradilištu u mestu Kujumba u sibirskoj zabiti, stigli su sinoć na aerodrom u Surčinu.

foto: Aleksinac.Net

Oni su, prethodno, digli su bunu nezadovoljni uslovima rada i neisplaćenim honorarima, uz tvrdnju da dok čekaju povratak kući sede zatočeni na 16. spratu nekakve zgrade u moskovskom predgrađu Tušino.

U pismu koje su dostavili pojedinim srpskim medijima uzbunili su i domaću javnost, kojoj je još u svežem sećanju stradanje šestorice srpskih radnika, takođe u dalekom

- Zahvaljujući medijima, vraćamo se kući. Šta će biti sa onim ljudima koji su ostali u centralnom Sibiru, boga pitaj. Pet godina sam proveo radeći po Rusiji, i ovako nešto nisam doživeo, a šest gradilišta i tri firme sam promenio. Za Ruse ne mogu da kažem ništa loše, ali ovi naši - nemam reči - rekao je juče za "Vesti" Cvetković koji se predstavio i kao sekretar Društva srpsko-ruskog prijateljstva "Rajevski Vronski" iz Aleksinca.

Radnici tvrde da su tri meseca radili na temperaturi od minus 40, da su zbog pada rublje praktično ostali bez dogovorene zarade, da nisu imali adekvatnu lekarsku negu, ni osnovne uslove za život.

Dvojica radnika tražila su da se vrate kući zbog zdravstvenih problema, nezadovoljni medicinskom uslugom. Golubović tvrdi da se na objektu nalazi lekar, a da im je firma Velestroj obezbedila i helikopter za hitne slučajeve.
- Na našem objektu radi oko 600 ljudi, pa se postavlja pitanje da li su svi oni "zarobljeni"? Da li mislite da bi oni radili sve vreme, da su uslovi takvi kako pričaju dvojica radnika - dodaje Golubović i obećava "za koji dan" isplatu januarske zarade.

- Uslovi u Kujumbi su bili nenormalni. Bili smo smešteni u kontejnerima sa po šest ljudi na 12 kvadrata, hranili su nas veoma loše. Uz to smo radili na hladnoći po 11 sati dnevno samo da bismo zaradili tih dogovorenih šest dolara na sat. I sada su nam zbog lošeg kursa rublje prepolovili satnicu - naveli su radnici u pismu.

Vlasnik firme Siv invest Goran Golubović, međutim, tvrdi da radnici "izvrću istinu".

- Nije mi jasno zašto to rade. Sve je sređeno i oni putuju kući. Čak sa Cvetkovićem koji radi grejanje imam dogovor da se vrati u Rusiju i da nastavimo saradnju. Od svega što su naveli, istina je da su novac teško zaradili. Svi oni koji dolaze upoznati su apsolutno sa svim uslovima rada i onim što ih očekuje - rekao je juče Golubović, dok je u ambasadi Srbije u Moskvi čekao da ga, povodom ovog slučaja, primi konzul Milan Živković.

Problemi sa pasošima

U izjavi za Aleksinačke vesti, Cvetković kaže da su imali problema i sa vizama jer su one istekle još početkom februara i da su zbog toga bili u prekršaju. Zbog toga su imali problema na granici.

 

Komentara: 1


# Rusija radnici Klub Srpsko Ruskog prijateljstva Zoran Cvetković
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+11) (-3)

    Goran 27.03.2015.
    "Za Ruse ne mogu da kažem ništa loše, ali ovi naši - nemam reči"


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima