Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Протест грађана испред Дистрибуције

rss

21.04.2017.

Мештани Алексинца и околних села окупили су се јутрос у центру града испред зграде Електродистрибуције, где су палили свеће за настрадалу мајку и сина који су синоћ у селу Глоговица настрадали од струјног удара

Огорчени мештани протестују након погибије мајке и сина код Алексинца Фото Д. Алихоџић

Мештани Алексинца и околних села окупили су се јутрос у центру града испред зграде Електродистрибуције, где су палили свеће за настрадалу мајку и сина који су синоћ у селу Глоговица настрадали од струјног удара. Трагедија се догодила када се откачио кабл којим су се нелегално прикључили на мрежу, а претходно им је струја искључена због дуговања.

Огорчени мештани испред Електродистриибуције истакли су транспарент на коме пише "Коме на савест ове две душе?". Они захтевају смене надлежних у алексиначкој Електрдистрибуцији, јер тврде да су услови под којима њихово поновно прикључење на струју може бити омогућено - неприхватљиви.

Грађани негодују што им искључују струју, иако редовно намирују текуће обавезе. Многи признају да постоје нагомилани дугови из ранијих периода, али да су у питању сиромашне породице које нису у могућности да те дугове врате. Они напомињу да без струје тешко може да се живи и да ће се многи нелегално прикључивати на мрежу и да се сличне трагедије могу поновити.

Огорчени мештани наводе и пример комшије који је измирио и стари дуг за струју, али му дистрибуција сада тражи енормне суме за поновно прикључење и друге таксе, које он није у могућности да плати.

Како наводе, некима од њих струја је искључена пре месец дана, а поједина домаћинства нису прикључена на мрежу још од 20009. године.

- Траже од 10.000 до 20.000 хиљада евра по домаћинству да би нас поново прикључили на струју, и то уз набављање комплетне урбанистичке документације, што је у неким случајевима немогуће јер су куће старе више од 60 година - каже Ранко Филиповић, један од окупљених мештана.

Филиповић упозорава да постоји опасност од још оваквих трагедија, јер они нису у могућности да испуне захтеве које има Електродистрибуција.

Он је потврдио да су због захлађења људи у чијим домаћинствима је струја искључена били прикључени сами да се прикључују, а верује се да је управо због тога и

Најме, мајка М.М. (46) и њен син Д.М. (16) из Глоговице погинули су наводно тако што се жица којом се њихова кућа напајала струјом услед ветра откачила и пала близу детета.

Новости, Блиц


# Глоговица струја ЕПС Електродистрибуција погибија
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима