Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Protest građana ispred Distribucije

rss

21.04.2017.

Meštani Aleksinca i okolnih sela okupili su se jutros u centru grada ispred zgrade Elektrodistribucije, gde su palili sveće za nastradalu majku i sina koji su sinoć u selu Glogovica nastradali od strujnog udara

Ogorčeni meštani protestuju nakon pogibije majke i sina kod Aleksinca Foto D. Alihodžić

Meštani Aleksinca i okolnih sela okupili su se jutros u centru grada ispred zgrade Elektrodistribucije, gde su palili sveće za nastradalu majku i sina koji su sinoć u selu Glogovica nastradali od strujnog udara. Tragedija se dogodila kada se otkačio kabl kojim su se nelegalno priključili na mrežu, a prethodno im je struja isključena zbog dugovanja.

Ogorčeni meštani ispred Elektrodistriibucije istakli su transparent na kome piše "Kome na savest ove dve duše?". Oni zahtevaju smene nadležnih u aleksinačkoj Elektrdistribuciji, jer tvrde da su uslovi pod kojima njihovo ponovno priključenje na struju može biti omogućeno - neprihvatljivi.

Građani negoduju što im isključuju struju, iako redovno namiruju tekuće obaveze. Mnogi priznaju da postoje nagomilani dugovi iz ranijih perioda, ali da su u pitanju siromašne porodice koje nisu u mogućnosti da te dugove vrate. Oni napominju da bez struje teško može da se živi i da će se mnogi nelegalno priključivati na mrežu i da se slične tragedije mogu ponoviti.

Ogorčeni meštani navode i primer komšije koji je izmirio i stari dug za struju, ali mu distribucija sada traži enormne sume za ponovno priključenje i druge takse, koje on nije u mogućnosti da plati.

Kako navode, nekima od njih struja je isključena pre mesec dana, a pojedina domaćinstva nisu priključena na mrežu još od 20009. godine.

- Traže od 10.000 do 20.000 hiljada evra po domaćinstvu da bi nas ponovo priključili na struju, i to uz nabavljanje kompletne urbanističke dokumentacije, što je u nekim slučajevima nemoguće jer su kuće stare više od 60 godina - kaže Ranko Filipović, jedan od okupljenih meštana.

Filipović upozorava da postoji opasnost od još ovakvih tragedija, jer oni nisu u mogućnosti da ispune zahteve koje ima Elektrodistribucija.

On je potvrdio da su zbog zahlađenja ljudi u čijim domaćinstvima je struja isključena bili priključeni sami da se priključuju, a veruje se da je upravo zbog toga i

Najme, majka M.M. (46) i njen sin D.M. (16) iz Glogovice poginuli su navodno tako što se žica kojom se njihova kuća napajala strujom usled vetra otkačila i pala blizu deteta.

Novosti, Blic


# Glogovica struja EPS Elektrodistribucija pogibija
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima