Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Православни храм у Житковцу прославио своју славу

rss

27.07.2019. Драган Весић

У петак, 26. јула, у Житковцу прослављена је слава цркве Светог Архангела Гаврила: у присуству верника свету литургију, у преподневним сатима, служили су свештеници алексиначког намесништва.

Православни храм у Житковцу прославио своју славу

Након литургије, уследила је литија око храма и традиционални славски обред - резање славског колача, а колачар је био Иван Ђокић из Моравца док ће наредне године колачар бити Саша Милошевић из Сухотна. Након славског ручка, за госте и званице, око поднева је одржан  културно-уметнички програм у порти Цркве: сплет фолклорних игара извео је КУД "Младост" из Житковца. Програм под називом Из песме у игру настављен је у 20 и 30 сати, такође у порти Храма, а наступили су КУД-ови из Житковца, Алексинца, Тешице и Мозгова, оркестар Ратомира Ђорђевића и вокални солиста Бранко Стојковић.

Да подсетимо, прослава је почела дан раније, 25. јула - у вечерњим сатима одржана је духовна академија, а поред духовне музике уприличено је песничко вече и изложба слика. Прославу је увеличала и соло извођач Наташа Николић као и гости из Ћуприје, градски хор Марги.

Црква слави светог Архангела Гаврила од 1992., када су постављени темељи Храма, а према речима протонамесника Александра Лукића, старешине Храма у Житковцу, у наредном периоду предстоји уређење дворишта и припрема унутрашњости Храма за његово осликавање. Иначе, завршетком спољних радова (фасада и прохромски кров) велелепна Црква добила је свој коначних изглед.


# Житковац изложба слава духовна академија Драган Весић Црква Архангела Гаврила
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима