Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Двадесет пет година цркве Светог Архангела Гаврила

rss

23.07.2018. Божа Марковић

Обележавање двадесет петогодишњице од изградње житковачке цркве Светог Архангела Гаврила, која је седиште Црквене општине Житковац, започето је на дан Светог Прокопија, изложбом слика, резбарених икона и ручних радова стваралаца из Житковца, окупљених око Удружења "Завичај" Житковац, које је почело да радом ове године.

Двадесет пет година цркве Светог Архангела Гаврила

Ова годишњица обележава се многим активностима сликара, песника,  четири КУД-а у више дана. У среду, 25.7.2018. у 19 часова у црквеној порти биће песнички маратон духовне поезије, а након тога фолкорна друштва извешће своје програме.


Наредни славски дан почеће литургијом у 9 сати, а славље ће бити завршено концертом музике у центру Житковца са почетком у 21 часова. Изложба ликовних радова и ручних радова уприличена је у самој Цркви, а отварању је присуствовало доста заинтередиваних из Алексинца, околних места и Житковца. На изложби су представљени радови седморо аутора међу којима су уља на платну некадашњег житковачког пароха Вукадина Вукадиновића, који је давне 1936. руководио Црквеним одбором који је имао задатак да изгради житковачку цркву, његовог сина двоструког доктора наука Светозара Вукадиновића, професора Саобраћајног факултета у Београду у пензији, пок. Радише Ракића, Виобрана Голубовића, Гордане Ристић, Зорана Живковића и пок. Наталије Карић Слијепчевић, као и поклона Цркви и појединцима.


Говорећи о стваралаштву свога оца Вукадина др проф. Светозар Вукадиновић рекао је да је његов отац у тешким послератним временима добијао писане претње смрћу, да је у Горњем Сухотну (у цркви за коју је урадио иконостас) јахан од секретара комунистичке партије, али потреба да ишколује ћерку и сина утицала је на његов хоби да ради иконе људима из сокобањског краја, које су они поклањали црквама. Тако је настали више стотина икона већег формата, али и неколико иконостаса, нпр. у моравачкој цркви, али и много уља на платну, графика и цртежа. Ту љубав за сликарством наследио је од свога оца и проф. др Светозар Вукадиновић.


Остала дела су била дела сликара, икона у дрвету Виобрана Голубовића и ручних радова Гордане Ристић. Оваквих изложби поводом месне славе до сада је организовано десетак. На овој изложби је говорио и месни парох и познати алексиначки мајстор акварела Златко Павловић.


Ово је прилика да кажемо да је академски сликар и професор Миливоје Мића С. на Академији за примењену уметност у Београду био инспиративан за млађе генерације, који је 9 пута сликао водоторањ у Житковцу (који је познат из филма "Жута" у коме су глумиле Ружица Сокић и Дара  Чавић), у присуству многих знатижељника, међу којима је био и аутор овог текста, и залагао се да он буде претворен у галерију, а књижевник Драгиша Марковић користио је његове слике за насловне стране својих књига, по његовом допуштењу.


# Драгиша Марковић Житковац саобраћај Божа Марковић - Несврћанин изложба Златко Павловић Црква Архангела Гаврила
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима